Çok eskiden beri bildiğim bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim. Oldukça pratik ve lezzetlidir.
Malzemeler:
1 adet kuru soğan
500 gr. kıyma
biraz maydanoz
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz
karabiber
4-5 adet yufka
Sos İçin :
Tereyağı ya da sıvıyağ ve pul biber
ya da
domates püresi
sarımsaklı yoğurt
Hazırlanışı :
Biraz sıvı yağ koyduğunuz teflon tavada minik minik doğradığınız soğanları kavurunuz. Kıymayı ilave edip onu da kavurup biber salçasını ilave ediniz.
Salçayı öldürünce doğranmış maydanoz,tuz,karabiber koyup tadını ayarlayıp altını kapatınız.
Kıyma soğuduktan sonra yufkaları dört parçaya ayırınız. Bir kaseye yarım çay bardağı su ve yağ koyup karıştırınız.
Dörde ayırdığınız her bir yufkanın üzerine fırça ile su ve yağ karışımını sürüp geniş kısmına yayarak iç malzeme koyunuz. (iç malzemeyi sıcak koyarsanız sararken yufka parçalanır).
Önce sigara böreği gibi sarıp sonra gül böreği gibi yuvarlayıp ucunu altına sıkıştırınız.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizip üzerlerine kalan yağlı suyu sürünüz. (üzerlerine yumurta sarısı sürülmeyecek).Önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede üzerleri hafif kızarana kadar pişiriniz.
(Şayet kızartacaksanız yufkaların üzerine hiç bir şey sürmeyiniz. Dörde böldüğünüz yufkaların geniş tarafına harç koyup sigara böreği gibi sarıp gül böreği gibi yuvarlayınız ve kızartırken açılmaması için uç tarafına kürdan batırıp öyle kızartınız. Servis yaparken kürdanları muhakkak çıkartınız)
Börekler pişerken üzerine dökeceğiniz sosu hazırlayınız.
Yağ dökmek isterseniz sıvı yağ ya da tereyağını biraz kızdırıp az kırmızı biber atıp altını hemen kapatınız. Yağı sakın yakmayınız.
Domatesli sos isterseniz yaklaşık 3 adet domatesi blendra çekip suyunu çekene kadar kaynatınız. İçine 2 diş sarımsak ve az toz şeker ve tuz atıp tadını ayarlayınız ve altını kapatınız.
Fırından çıkarttığınız böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt onun da üzerine kırmızı biberli yağ ya da domates sosu döküp servis yapınız. İsterseniz sosun üzerine de biraz kuru nane atabilirsiniz. Afiyet olsun.
Tarifin yağda kızartılmış videosunu aşığıda izleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder