22 Nisan 2014 Salı

Meyveli Yaş Pasta












Arkadaşlar, pastahaneci arkadaşım Muammer'in, Mahmut şefim den tarifini alıp bana ilettiği bu pandispanyı hemen denedim ve çok lezzetli oldu. Denemeniz için sizinle de paylaşmak istedim. Pandispanyası şefim den pastayı tamamlamak benden.


Malzemeler :

4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı elenmiş un
1 su bardağı mısır nişastası
1,5 türk kahvesi fincanı oda sıcaklığında süt
1 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya
1 paket krem şanti(arasına ve üzerine sürmek için)
1 paket krema(arasına ve üzerine sürmek için)

Şerbeti İçin :

2/3 su bardağı su
4-5 yemek kaşığı toz şeker
5-6 damla limon suyu

Üzeri İçin :

Dağ çileği peltesi(başka pelte de kullanabilirsiniz)

Hazırlanışı :

Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırınız. Sarılarını toz şekerin yarısı ile rengi açılana kadar çırpıp süt ilave ediniz.

Ayrı bir kapta nişasta,un,kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp yumurta sarılarına ilave ediniz.

Yumurtaların aklarını kalan şekerle krem şanti gibi olana kadar çırpınız. Yumurta sarılarını dikkatlice spatula yardımı devamlı saat yönünde çevirerek aklarına yediriniz.

Fırını 175 derece klasikte 15 dakika ısıtınız. Keki yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba döküp fırına veriniz. (üçlü iç içe geçen kelepçeli kalıplarda ikinci kalıbı kullanıyorum)

Kürdanla pişip pişmediğini kontrol ediniz. (Benim fırınımda 40 dakika da pişiyor ama pişme süresini siz kendi fırınıza göre ayarlayınız.)

Soğuyunca kalıptan çıkartıp her tarafını strech'e sarıp bir gece buzdolabında bekletiniz. 

Ertesi gün pelteyi arkasındaki tarife göre pişirip arada sırada karıştırarak soğutunuz.

Krem şantiyi bir bardak soğuk sütle çırpıp buzdolabına kaldırınız.

Kremayı arkasındaki tarife göre çırpıp buzdolabına kaldırınız.

Pandispanyayı ortasından iki kata kesiniz. Kelepçeli kalıbın kelepçesini kapatark pastayı hangi tabakta servis yapacaksanız o tabağa koyunuz. 

Pastanın alt katını kelepçeli kalıbın içine oturtunuz.(Bu şekilde yapmamızın nedini, pastanın yayılmasını önlemek ve şeklinin düzgün kalmasını sağlamak )

Küçük bir cezveyi ocağa koyup içine  2/3 su bardağı su, 4-5 yemek kaşığı toz şeker ve 5-6 damla limon damlatıp şeker eriyene kadar karıştırınız. Kaynamaya çıkınca 2 dakika daha kaynatıp altını kapatınız. 

Kaynayan şerbetin yarısını sıcak sıcak pandispanya'nın ilk katına fırçayla her tarafına gelecek şekilde sürünüz. Üzerine 2 yemek kaşığı krem şanti sürüp onun da üzerine çırptığınız kremayı üçe bölüp birinci kısmını sürünüz. 

Kremanın üzerine meyve doğrayınız. (kivi, muz, çilek vb. ) meyvelerin üzerine tekrar kalan kremanın ikinci kısmını sürüp üzerine iki yemek kaşığı krem şanti sürünüz.

Yani arkadaşlar pandispanyayı ıslatıp krem şanti, krema, meyveler, krema ve krem şanti sıralaması olacak.

İkinci kat pandispanyayı(resim 6) ters çevirip krem şantinin üzerine yerleştiriniz ve şerbetiniz soğuduysa biraz ısıtıp pandispanya'nın her tarafı ıslanacak şekilde fırçayla sürünüz.

Kalan krem şantiden pandispanyanın üzerine biraz sürüp onunda üzerine krema sürünüz. 

Soğuyan pelteyi üzerine döküp meyveyle süsleyiniz ve kalıpla buzdolabına kaldırıp bekletiniz. Bir gece bekletme şansınız olursa çok daha iyi olur.

Servis yapacağınız zaman dikkatlice kalıbı açıp çıkartınız. Pastanızın şeklinin çok düzgün olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...