10 Mayıs 2014 Cumartesi

Haşhaşlı Yeşil Mercimekli Bükme









Marifetli görümcemin yaptığı lezzetli böreklerden, Afyon yöresine ait olan mercimekli bükme böreği. Çok lezzetli bir börek. Ellerine sağlık Özlemciğim.


Malzemeler :

1,5 su bardağı oda sıcaklığında su
3,5-4 su bardağı civarı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu

İç Malzeme :

2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 su bardağı haşhaş (sıvı yağla inceltiniz)
tuz
2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı :

Yoğurma kabına su,un,tuz ve kabartma tozunu ekleyip mantı hamuru gibi sert olacak şekilde yoğurunuz ve üzerini kapatıp 20 dakika dinlendiriniz.

Hamur dinlenirken yeşil mercimeği haşlayıp süzünüz. Teflon tavaya tereyağını ve mercimekleri ekleyip biraz kavurunuz. Tuz ve karabiber ekliyip tadını ayarlayınız. Kenara alıp soğuması için bekletiniz.

Dinlenen hamuru iki bezeye ayırıp ilk bezeyi ince şekilde açınız. Sıvı yağ'la incelttiğiniz haşhaşın yarısını yufkanın üzerine sürünüz.

Yufkanın önce bir tarafını resim 1 deki gibi ortasından biraz daha fazla katlayıp sonra karşı tarafını da katladığınız kısmın üzerine kapatınız (resim 2).

Yufkanın bu seferde altını ortaya doğru kapatıp, karşı tarafını da tamamen üzerine gelecek şekilde kapatıp kare şekli elde ediniz.

Diğer bezeyi de ince şekilde açıp kalan haşhaşı üzerine sürünüz. Kare şekli verdiğiniz ilk yufkayı bu yufkanın tam ortasına koyup ilk yufkayı katladığınız gibi bu yufkayı da ortasındaki yufkanın üzerine aynı şekilde katlayınız. Sonuçta bir büyük kare yufka elde etmiş olacağız.

Yufkayı 15 dakika dinlendirip dokuz ya da oniki eşit kare parçaya kesiniz. Görümcem dokuz eşit kareye keşmiş ama biraz daha küçük olsun isterseniz oniki eşit parça daha iyi olur.

Unsuz olarak merdaneyle az açıp ortasına mercimekli harç koyup önce alt tarafını sonra üst tarafına üzerine katlayıp kenardaki açık kısımlarını da altına doğru kıvırınız.

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizip 2,5 yemek kaşığı tereyağını eritip soğuyunca her böreğin üzerine gelecek şekilde yemek kaşığıyla azar azar dökünüz.

Fırını 180 derecede ısıtıp altları ve üzerleri kızarana kadar pişiriniz. Görümcem 15 dakika klasikte 15 dakika da turbo da pişirmiş ama siz pişirme süresini kendi fırınıza göre ayarlayınız. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...