8 Aralık 2014 Pazartesi

Kolay Ev Ekmeği (Tam Buğdaylı)




Ülkü hanımın ikram ettiği bu ekmeği fırından aldığını zannettim, nefis olmuştu. Ellerine sağlık Ülkü hanım.

Dışardan ekmek almak yerine bu sağlıklı nefis ekmeği kendiniz yapıp günlerce yiyebilirsiniz. 



Malzemeler :

Yaklaşık 500 gr. Tam Buğday Unu
Yaklaşık 500 gr. Norma Un
3 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
1/2 su bardağı süt(ılık)
1/2 su bardağı su(ılık)
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
ılık su (yoğururken kullanmak için)

Hazırlanışı :

Hamur yoğurma kabına elenmiş unları, tuzu ve karbonatı koyup elinizle karıştırınız.

Ortasını açıp kuru mayayı dökünüz ve mayanın üzerine ılık süt ve suyu döküp şekeri atınız. Kenarlarından çok az unu mayanın üzerine gelecek şekilde serpiştiriniz.

Yoğurma kabının ağzını kapatıp(kapatmayabilirsiniz) 10-15 dakika bekletiniz. Maya kabarınca 1/2 türk kahvesi fincan sıvı yağ ekleyip azar azar ılık su ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur yapınız (çok yumuşak yapmayınız).

Un ve tuzunu ayarlayınız.

Hamur iki katı olana kadar bekletiniz. Tezgahın üzerine az un atıp hamuru yoğurmadan top gibi unun üzerinde yuvarlayınız. 

Yuvarlak bir tepsiyi 35-40cm. civarı olabilir ya da farklı bir kalıp da olabilir yağlayıp hamuru içine koyunuz ve elinizle hamuru düzelterek tepsinin şeklini almasını sağlayınız.

Fırını 200 derecede biraz ısıtıp kapatınız. Bıçağın ucunu sıvı yağa batırıp hamuru dört eşit parçaya kesip fırına koyunuz.

Fırını çalıştırmadan hamuru içinde bekletiniz. Hamur biraz kabarınca fırından çıkartmadan 200 derecede klasikte altı ve üstü kızarıncaya kadar pişiriniz.

Pişen ekmeği fırından hemen çıkartmayınız. Fırında biraz bekletip öyle dışarı çıkartınız. Ekmeğin kabuğunun sert olmaması için elinizi ıslatıp ekmeğin üzerine sürüp temiz bir örtü ile sarınız.

Örtünün içinde yaklaşık yarım saat beklettiğiniz ekmeğinizi artık tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...