12 Mart 2015 Perşembe

El Açması Haşhaşlı Çörek Tarifi













Özlem'ciğimin yaptığı haşhaşlı çörek çok lezzetli olmuştu. Size de tavsiye ederim. Ellerine sağlık Özlemiciğim.


Malzemeler :

500 gr. haşhaş ezmesi (yaklaşık 1 su bardağı sıvı yağla inceltiniz, hamura sürülecek kıvamda olmalı)
1 su bardağı normal su
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 paket kuru maya
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
4,5 su bardağı un
1 yumurta sarısı(üzeri için)

Hazırlanışı :

Yoğurma kabına ılık süt, toz şeker ve mayaları koyup karıştırınız ve 5 dakika bekletiniz.

Üzerine su,yoğurt,sıvı yağ ve tuzu ekleyip karıştırınız ve unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurunuz. Ele yapışmayan bir hamur elde ediniz.

Üzerini kapatıp bir saat dinlendiriniz.

Hamuru masaya alın, eğer elinize yapışıyorsa 1/2 su bardağı unla yoğurunuz, yapışmıyorsa un kullanmanıza gerek yok. 

Hamuru altı bezeye ayırınız. Her bezeyi yaklaşık 2 karış genişliğinde açınız. Kalın olmamasına dikkat ediniz.

Her katına yağla inceltilmiş haşhaş sürünüz. Hamurları kenarlarından tutarak biraz çekiştiriniz.

En üsteki yufkaya da sürüp ortadan ikiye bölünüz ve bir tarafı diğer tarafın üzerine kapatınız. Oniki kat olacak.

Altı şerit elde edecek şekilde kesiniz. Sol ucunu iç tarafa sağ ucunu dış tarafa çevirerek kıvırıp yuvarlayınız.

Tepsinin ortasına yuvarlayarak koyunuz. Diğerlerine de aynı işlemi yapıp etrafına kıvırarak yerleştiriniz. 

Hamuru tepside 15 dakika dinlendiriniz. Tel tel olması için elinizle üzerine hafif hafif bastırınız. Üzerine yumurta sarısı sürüp 10 dakika daha bekletiniz.

Isıtılmış fırında 190 derecede altı ve üzeri kızarana kadar pişiriniz. Özlemin fırınında yaklaşık 30 dakika da pişmiş ama siz pişme süresini kontrol ederek ayarlayınız.

Haşhaşları içine çekmesi için çöreği ılınana kadar bekletip servis yapınız.


Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...