22 Nisan 2015 Çarşamba

Selanik Gevreği



Selanik gevreğini ilk olarak Ülkü hanımlar da yemiştik ve çok hoşumuza gitmişti ama görümcem bir kaç yerinde değişiklik yaparak bizim damak tadımıza uygun hale getirdi ve sonuç nefis. Kolay kolay bayatlamıyor ve her daim evinizde ikram edebileceğiniz lezzetli bir atıştırmalık. Yapılış resimleri yok ama ilk fırsatta ekleyeceğim. 


Malzemeler :

4 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı + 1 parmak toz şeker
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tepeleme mahlep
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Çekirdeksiz kuru üzüm (yaklaşık 3 yemek kaşığı)

Hazırlanışı :

Yumurta ve toz şekeri blendra çekiniz ve içine sırasıyla sıvıyağ, sirke, un, vanilya, kabartma tozu, mahlep ekleyiniz.

Son alarak üzümü ekleyip karıştırınız. Kek'ten biraz daha koyu kıvamlı bir hamur olması gerekiyor.

Normal fırın tepsileri büyük geldiği için midi fırın ya da borcam'ın en büyük dikdörtgen tepsisi gibi bir tepsi kullanınız.  

Tepsiye yağlı kağıt serip hamuru içine dökünüz ama hamur kalıp gibi kaldığı için elinizle üzerine bastırarak güzelce yayınız. 

175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişiriniz. Tepsiyi dışarı alınız ve tamamen soğuyana kadar bekletiniz. Mutfakta 3-4 saat sürer ama serin bir yerde bekletirseniz daha çabuk soğur.

Bir parmaktan daha ince olacak şekilde gevrekleri kesiniz ve kestiğiniz taraf yukarı gelecek şekilde bu defa yağlı kağıt serilmiş büyük tepsiye diziniz. Dilimlediğiniz için pişirdiğiniz tepsiye sığmayacaktır. 

Fırını 160 derecede ısıtıp gevrekleri fırına veriniz. 15 dakika sonra altından kontrol ediniz üzerleri kızarmış ama altları daha açık renkteyse tepsiyi bir alt göze alıp 10-15 dakika daha pişiriniz. 

Aslında bu ikinci işlem gevrekleri kurutma işlemi oluyor. Gevrekler 25-30 dakika da rengini almış oluyor. Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...