28 Mayıs 2015 Perşembe

Açlık Oyunları(hunger games) Şeker Hamurlu Pasta









Güzel kızıma doğum günü sürprizi yapmak istedim ve onun hayran olduğu açlık oyunlarının kitabını pasta olarak yapmak aklıma geldi. Sürpriz yapıp okuluna götürdüm, önce utandı sonra sevindi. Bize de güzel bir anı oldu. 

Doğum günün kutlu olsun benim güzel mavişim. 

Pastanın tadına gelince yiyenler çok güzel olduğunu söylediler ben de arkadaşlarıma katılıyorum. Oldukça lezzetli bir pasta. Şeker hamuru sevmiyorsanız içini tarifteki gibi yapıp üzerini farklı süsleyebilirsiniz. Kolay gelsin :-)



Malzemeler :

Pandispanya İçin :(Aşağıdaki ölçüler bir pandispanya içindir)

5 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 türk kahvesi fincanı ılık su
2 çay bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tepeleme kakao
Ayarlanabilir dikdörtgen kalıp(ben pastamın ölçülerini 22-17 olarak ayarladım siz de aşağı yukarı bu ölçülere yakın kalıp kullanırsanız iyi olur eğer biraz daha büyük kalıbınız varsa pandispanya pişip soğuduktan sonra kenarlarından kesip küçültebilirsiniz.)
yağlı kağıt

Arası ve üzeri için :  (Aşağıdaki ölçüler bir pasta içindir)

2/3 su bardağı vişne suyu
3 adet sıvı krema
400 gr. bitter çikolata ya da bitter kuvertür çikolata
1 çay bardağı çekirdekleri ayıklanmış vişne(dondurulmuş da kullanabilirsiniz)
1 adet muz
Az file badem(istediğiniz her hangi bir şeyi koyabilirsiniz)
biraz mısır nişastası
İkinci kat pastayı birinci kat pastanın üzerine koyduğunuzda alttakinin çökmemesi için şeffaf çubuklar
Pastanın altına koymak için sert karton(3-4 tane alın hatalı keserseniz diğerini kullanırsınız)

Siyah, kırmızı, beyaz, gri ve sarı şeker hamuru.
(gri hamuru elde etmek için beyaz şeker hamuruna kürdanın ucuyla siyah gıda boyasını karıştırarak elde edebilirsiniz. Sarı içinde sarı gıda boyasını beyaza karıştırarak elde edebilirsiniz ama siyahı kesinlikle tutturamazsınız. Bu nedenden ben siyah ve kırmızı şeker hamurunu renkli aldım ama diğer renkleri kendim gıda boyası karıştırarak yaptım)

Hazırlanışı :

Fırını 170 derecede 15 dakika ısıtınız. Fırın ısınırken siz keki yapınız.

Yumurta ve şekeri çırpma kabına alıp yumurtaların rengi açılana kadar yaklaşık 7-8 dakika çırpınız. Sıvı yağ ve ılık suyu ekleyiniz.

Ayrı bir kabın içine un,kabartma tozu,vanilya ve kakao eleyip yumurtalı karışıma karıştırınız. 10 saniye daha mikserle çırpıp mikseri kaldırıp spatula ile karıştırmaya devam ediniz. 

Hepsi birbirine iyice karışınca tepsiye yağlı kağıt serip kalıbı üzerine koyunuz. Benim kalıbım büyüyen kalıp olduğu için kelepçeli değildi bu nedenle kekin akmaması için yağlı kağıdı kenarlarından yukarı kaldırıp fırına dayanıklı kaselerle sıkıştırdım.

Hamuru önce kenarlara sonra ortaya doğru döküp düzeltip ısıtılmış fırına veriniz. Fırının içine içinde su olan bir kase koyunuz. Bu pandispanyanızın daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. 

Benim fırınımda 170 derecede klasik de 40 dakikada pişti ama siz pandispanyanızı kontrol ederek pişiriniz. Kürdan batırınız temiz çıkarsa pişmiştir. 

İki kitap yaptığım için bu pandispanyadan iki tane pişirdim. 

Pandispanyaları hava almayacak şekilde streçe sarıp bir gece buzdolabının normal tarafında bekletiniz, çok zamanınız yoksa biraz bekletip bıçak, ip ya da kesme teliyle iki ayrı kata ayırınız.

Ganajı yapınız. 
Üzerine süreceğiniz ganaj :Bir adet sıvı kremayı teflon tavaya döküp kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtınız ama kesinlikle kaynatmayınız. Kremanın içine parçalara ayrılmış 200gr. bitter çikolata atıp iyice eriyene kadar karıştırınız. Bu ganajı pastanın üzerine ve kenarlarına sürmek için kullanınız Bir de birinci kat pandispanyayı vişne suyuyla ıslatınca 2-3 kaşık bu ganaj dan sürebilirsiniz.

İçine süreceğiniz ganaj(krema) :Yukarıdaki ganaj dan bir tane daha yapınız kalan üçüncü kremayı bir kaba alıp mikserle krem şanti gibi olana kadar çırpınız. Ilınan ganajı kremanın içine karıştırıp biraz daha mikserle çırpınız. Bu ganajı ise pastanın içine koymak için kullanınız ama kesinlikle pastanın üzerine ve kanarlarına sürmek için kullanmayınız.

Buzdolabına koyup en fazla 10 dakika kadar bekletiniz ama fazla bekletmeyiniz sertleşeceği için pastanın içine süremezsiniz.

Pastanın altına koyacağınız kartonlardan birini pastanın boyuna uygun kesip tepsiye yerleştiriniz. Üzerine pandispanyanın birinci katını koyunuz. 2/3 su bardağı vişne suyunun yarısı ile pandispanyanın birinci katını fırça yardımıyla her tarafına gelecek şekilde ıslatınız ve 2-3 kaşık pastanın üzerine süreceğiniz ganajdan sürünüz.

Ganajın üzerine mikserle çırptığınız ganaj(krema) dan bolca sürüp onun üzerine de doğranmış vişne, muz ve file badem koyunuz.

Sıra ikinci katta. İkinci kat pandispanyayı ters çevirerek meyvelerin üzerine koyup kalan vişne suyuyla her tarafını ıslatınız. 

Pandispanyaların üzerini ve kenarlarını ganajla kaplayınız. Her tarafına gelmesi lazım aksi taktirde şeker hamuru yapışmaz. 

Pastayı bir gece bu şekilde buzdolabında bekletiniz ama çok vaktiniz yoksa ganaj donana kadar bekletip sonra şeker hamuruyla kaplayınız. 

Şeker hamurunu iki elinizin arasında çekiştirerek yumuşatınız ama çok oynamayınız. 

Masanın üzerine mısır nişastası serpip merdane ile şeker hamurunu pastanın her tarafını kaplayacak büyüklükte açınız. Yalnız şeker hamurunu açarken tersini çevirmeyiniz hep aynı taraftan açınız.Yaklaşık yarım santim yüksekliğinde açmanız yeterli olacaktır.

Yeterli büyüklüğe gelen şeker hamurunu dikkatlice alıp pastanın üzerine koyunuz. Üzerini düzeltmek için malanız varsa mala ile yoksa elinizle dikkatli şekilde düzelterek pastaya yapışmasını sağlayınız. Fazla gelen kısmını pizza bıçağıyla kesip atınız.

Pastayı Buzdolabında dinlendiriniz.

İkinci pandispanya ya da aynı işlemleri uygulayıp buzdolabına kaldırınız. 

Buzdolabında pastalar dinlenirken üzerine ekleyeceğiniz yazı ve şekilleri hazırlayınız. Küçük şekilleri yapmak için mısır nişastası kullanmayıp yağlı kağıt üzerinde açıp şekil verebilirsiniz. 

Kitabın üzerine harfleri ve şekilleri yapıştırmak için su kullanınız. Yani harfi yapıştırmak için temiz bir suluboya fırçası ile harfin arkasına az su sürüp pastanın üzerine yapıştırınız.

Şimdi sıra pastaları birleştirmeye geldi. 

Pastanın sığacağı bir tepsiyi alemunyum folya ile kaplayınız. Üzerine Alt kata koyacağınız şeker hamuruyla kaplı pastayı altındaki kartonuyla birlikte koyunuz. Pastanın üzerine şeffaf çubuk dan bir tane batırınız. Çubuğu aşağı yukarı pasta yüksekliğinde ayarlayıp makasla kesiniz ama tamamen pastayla aynı olmasın yani çok az ucu görünsün ki ikinci katı koyunca çökme yapmasın.

Bu çubukdan yaklaşık 6-7 tane çeşitli yerlerine batırınız. İkinci kitap şeklindeki pastayı da altındaki kartonuyla beraber dikkatlice alıp birinci pastanın üzerine hafif çarpraz şekilde yerleştiriniz. Pastayı birleştirme işlemini servis yapmadan yaklaşık bir saat önce yapınız. Afiyet olsun. 




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...