27 Haziran 2015 Cumartesi

Salamura Yaprak Yapımı(Asma Yaprağı)






Arkadaşlar vakit kaybetmeden asma yapraklarını alıp salamuraları yapın yoksa kartlaşmış yapraklarla yapmak zorunda kalırsınız ve dolmalarınız malesef iyi olmaz.

Çok sık dolma yaptığım ve kalabalık bir aile olduğumuz için yaprağı 5 kg. aldım ama siz kalabalık bir aile değilseniz 2-3 kg. sizin için ideal olur.

Etli sarma tarifine buradan zeytinyağlı sarma tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.


Malzemeler :

5 kg. kuru asma yaprak
1,5-2 kg. iri salamura tuz
Yaklaşık 6-7 lt. içme suyu

Hazırlanışı :

Tencereye içme suyu koyup kaynatınız. Su kaynarken lavaboya büyükçe bir süzgeç koyup yaprakları sudan geçiriniz.

Sudan geçirdiğiniz yaprakları büyükçe bir leğene koyunuz. Tencerede kaynayan suyun içine yaklaşık 2-2,5 su bardağı iri tuz atıp karıştırınız.

Tuzlar eriyince kaynar suyu yaprakların üzerine dikkatlice dökünüz. 1-2 saat sonra Üzerine bir ağırlık koyup bütün yaprakların ıslanmasını sağlayınız. Bir kaç saat sonra ağırlığı alıp toz girmemesi için üzerine tepsi gibi bir şey kapatınız. 

Bu şekilde bir gece bekletiniz ve ertesi gün yaprakları ters çeviriniz. Bir kaç saatte bu şekilde bekletiniz.(Ben 5-6 saat beklettim)

Yaprakların suyunu kesinlikle dökmeyiniz bu suyu kavanozları doldurmak için kullanacağız.

Elinizin içinde yuvarlanabilecek kadar yaprağı alıp sapları üst üste gelecek şekilde ayarlayınız. 

Az yer kaplaması için yaprakların saplarını mutfak makasıyla kesip küçültebilirsiniz ya da hiç kesmeden yuvarlayıp kavanozun içine sıkıca yerleştirebilirsiniz.

Her iki sıra da, bir avuç iri tuz atıp tekrar iki sıra yuvarlanmış yaprak koyunuz. Bu şekilde kavanozu doldurunuz. 

En üstüne tekrar tuz atıp yaprakların yukarı çıkmaması için bir ağırlık koyunuz.(Bende plastik salça kapağı vardı onunla sıkıştırdım)

Kepçe yardımıyla kavanozun ağzına kadar yaprakların kendi suyuyla doldurup ağzını sıkıca kapatınız. Artan suyu bir pet şişeye doldurup saklayınız. Yaprakların suyu azalırsa bu suyla tamamlayınız. 

5 kg. yaprakla 4-5kg.lık 3 kavonoz salamura yaprak elde etmiş olursunuz.Afiyet olsun. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...