22 Ekim 2015 Perşembe
Güllaç Tatlısı
Özlem'ciğimin yaptığı bu güllaç tarifini ramazan ayında girmek istiyordum ama olmadı.
Çok hafif bir tatlı olduğu için biz senenin her ayında yapıp yiyoruz, size de tavsiye ederim.
Malzemeler :
5,5 güllaç yaprağı(ortadan ikiye böldüğünüz zaman on bir adet yaprak oluyor)
1 litre süt
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker(şeker kıvamını kendi damak tadınıza göre ayarlayınız,benim verdiğim ölçü miktarı size az gelebilir çünkü biz az şekerli seviyoruz)
150-200 gr. civarı fındık
üzerini süslemek için fındık,fıstık,vişne veya nar gibi meyvelerden biri veya bir kaçı
(Bizim bu tarifte kullandığımız borcamın ebatları en: 21cm. boy: 33cm.)
Hazırlanışı :
Güllaçları makasla ikiye kesiniz.
Süt ve toz şekeri bir kaba koyup ocakta şeker eriyene kadar karıştırınız. Çok ısıtmayınız (serçe parmağınızı batırdığınız zaman dayanabilecek ısıda olmalı, yoğurt mayalar gibi).
Isısını iyi ayarlamanız lazım çok sıcak ya da soğuk olursa tatlınız güzel olmaz.
İkiye kestiğiniz güllaçların ilkini parlak kısmı yukarı bakacak şekilde ve kuru olarak borcama yerleştiriniz. Kenarlarından taşan kısımlarını makasla kesip açık kalan yerlere koyunuz.
Kuru yeri kalmayacak şekilde ıslatınız. Diğer beş yaprağı da aynı şekilde ıslatarak üst üste yerleştiriniz.
Sütle ıslatma işlemini sütü soğumadan çok hızlı bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Bu yüzden sütü ısıtmadan önce güllaçların yapraklarını kesip hazırda bekletiniz.
Fındıkların birazını ayırıp geri kalanını iri kalacak şekilde robotta çekip yaprağın üzerine atınız.(eğer üzerini fındıkla süslemeyecekseniz hepsini içine koyunuz, o zaman 100-150 gr. fındık yeterli olacaktır)
Geri kalan altı yaprağı da tek tek borcama yerleştirip üzerlerini sütle ıslatınız(yani yaprağı koyup üzerini kuru yer kalmayacak şekilde sütle ıslatıp diğer yaprağı üzerine koyacaksınız)
En sonuncu yaprağı da koyunca kalan bütün sütü üzerine dökünüz. Çekmeyecek diye korkmayınız hepsini çekecektir.
Soğuduktan sonra üzerini kapatıp en az 5-6 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapınız. Ben bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün servis yapıyorum
Güllaç'ın üzerini fındık, fıstık, ceviz,nar veya vişne gibi çeşitli meyvelerle süsleyip, dilimleyerek servis yapınız.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder