6 Aralık 2015 Pazar

Kurdeleli Hediye Paketli Şeker Hamurlu Pasta












Kızımın ve eşimin bir hafta arayla doğum günleri vardı, bende ikisine ortak bir pasta yaptım,bayılarak yediler. Siz de sevdiklerinize bu pastayı yapıp onları mutlu edebilirsiniz.

Buradan da tekrar eşimin ve kızımın doğum gününü kutluyorum iyi ki hayatımdalar.


Malzemeler :

Pandispanya İçin :

5 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 türk kahvesi fincanı ılık su
2 çay bardağı un(2 yemek kaşığı eksiltiniz)
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tepeleme kakao

Arası ve Üzeri İçin :

2/3 su bardağı vişne suyu
3 adet sıvı krema
400 gr. bitter çikolata yada kuvertür çikolata
1 çay bardağı vişne(çekirdekleri çıkartılmış)
1 adet muz
file badem
Kırmızı, beyaz ve siyah şeker hamuru

Hazırlanışı :

Fırını 170 derecede 15 dakika ısıtınız. Fırın ısınırken siz kekini hazırlayınız.

Yumurta ve şekeri çırpma kabına alıp yumurtaların rengi açılana kadar yaklaşık 7-8 dakika çırpınız. Sıvı yağ ve ılık suyu ekleyiniz.

Ayrı bir kabın içine un,kabartma tozu,vanilya ve kakao eleyip yumurtalı karışıma ilave ediniz. 10 saniye daha mikserle çırpıp mikseri kaldırıp spatula ile karıştırmaya devam ediniz. 

Hepsi birbirine iyice karışınca kelepçeli kalıba yağlı kağıt serip sıkıştırınız.

Hamuru önce kenarlara sonra ortaya doğru döküp düzeltip ısıtılmış fırına veriniz. Fırının içine içi su dolu bir kase koyunuz. Bu pandispanyanızın daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. 

Benim fırınımda 170 derecede klasik de 40 dakikada pişti ama siz pandispanyanızı kontrol ederek pişiriniz. Kürdan batırınız temiz çıkarsa pişmiştir. 

Pandispanya soğuyunca kalıptan çıkartıp strech'e sarıp bir gece buzdolabında dinlendiriniz. 

Ertesi gün pandispanyayı, tel,bıçak ya da iple eşit iki kata ayırınız.

Ganajı hazırlayınız.

Üzerine süreceğiniz ganaj :Bir adet sıvı kremayı teflon tavaya döküp kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtınız ama kesinlikle kaynatmayınız. Altını kapatınız.Kremanın içine parçalara ayrılmış 200gr. bitter çikolata atıp iyice eriyene kadar karıştırınız.
Bu ganajı pastanın üzerine ve kenarlarına sürmek için kullanınız. Bir de birinci kat pandispanyayı vişne suyuyla ıslattığınızda 2-3 kaşık bu ganaj dan sürebilirsiniz.


İçine süreceğiniz ganaj(krema) :Yukarıdaki ganaj dan bir tane daha yapınız kalan üçüncü kremayı bir kaba alıp mikserle krem şanti gibi olana kadar çırpınız. 
Ilınan ganajı kremanın içine karıştırıp biraz daha mikserle çırpınız. Fazla çırpmayınız kesilir.
Bu ganajı ise pastanın içine koymak için kullanınız ama kesinlikle pastanın üzerine ve kanarlarına sürmek için kullanmayınız.

Buzdolabına koyup en fazla 10 dakika kadar bekletiniz ama fazla bekletmeyiniz sertleşeceği için pastanın içine süremezsiniz.



Pandispanyanın birinci katını, yıkayıp temizlediğiniz kelepçeli kalıba koyunuz. 2/3 su bardağı vişne suyunun yarısı ile pandispanyanın birinci katını fırça yardımıyla her tarafına gelecek şekilde ıslatınız ve 2-3 kaşık pastanın üzerine süreceğiniz ganaj'dan sürünüz.


Ganajın üzerine mikserle çırptığınız ganaj(krema) dan bolca sürüp onun üzerine de doğranmış vişne, muz ve file badem koyunuz.

Sıra ikinci katta. İkinci kat pandispanyayı ters çevirerek meyvelerin üzerine koyup kalan vişne suyuyla her tarafını ıslatınız. 

Pandispanya'nın üzerini ganajla kaplayınız fakat bir miktar kenarlarına sürmek için ayırınız. 

Pastayı bir gece bu şekilde buzdolabında bekletiniz ama çok vaktiniz yoksa ganaj donana kadar bekletip sonra şeker hamuruyla kaplayınız. 

Pandispanyayı kelepçeli kalıptan çıkartıp servis yapacağınız tabağa alınız ve dünden ayırdığınız ganajı pastanın kenarlarına sürünüz. Ganaj donmuşsa sürülmüyorsa çok hafif ısıtınız.

Ganajla her tarafını kaplamanız lazım aksi taktirde şeker hamuru yapışmaz. Pandispanyayı tekrar buzdolabına kaldırıp ganajın donmasını bekleyiniz.

Şeker hamurunu iki elinizin arasında çekiştirerek yumuşatınız ama çok oynamayınız. 

Masanın üzerine mısır nişastası serpip merdane ile şeker hamurunu pastanın her tarafını kaplayacak büyüklükte açınız. Yalnız şeker hamurunu açarken tersini çevirmeyiniz hep aynı taraftan açınız.Yaklaşık yarım santim yüksekliğinde açmanız yeterli olacaktır.

Yeterli büyüklüğe gelen şeker hamurunu dikkatlice alıp pastanın üzerine koyunuz. Üzerini düzeltmek için malanız varsa mala ile yoksa elinizle dikkatli şekilde düzelterek pastaya yapışmasını sağlayınız. Fazla gelen kısmını pizza bıçağıyla kesip atınız. 

Küçük siyah şeritler,iki ayrı boyda kırmızı puantiyeler ve pastanın etrafını kaplayacak daha kalın siyah şerit kesiniz. 

Küçük kırmızı puantiyelerin altına sulu boya fırçası ile su sürüp siyah şeritlerin üzerine yapıştırınız. Şeritleri kıvırıp yuvarlak durmaları için içlerine peçete koyunuz.

Kurdelelerin altına su sürerek pastanın üzerine yapıştırınız. Siyah şeridin altına su sürüp dikkatlice pastanın alt tarafına doğru çember şeklinde yapıştırınız.

Kalan büyük kırmızı puantiyeler ile pastanın kenarlarını süsleyiniz. Kurdelelerin içindeki peçeteleri çıkartınız. 

Pastayı Buzdolabında dinlendirip servis yapınız.

Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...