11 Şubat 2016 Perşembe

Mekik Böreği













Oldukça lezzetli olan bu mekik böreği, daha önce tarifini verdiğim kol böreği tarifine benziyor. İkisi de kat kat olduğu için yerken ağızda dağılıyor ve harika bir tat bırakıyor. 

Bir gün önceden yapıp buzdolabının normal tarafında bekletebilirsiniz. Ertesi gün tepsiye yerleştirip üzerine tereyağı döküp fırına verebilirsiniz.



Malzemeler :

1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı buğday nişastası
4 ya da 4,5 su bardağı un

İç Malzemeler :

250-300 gr. kıyma
2 küçük haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
biraz maydanoz
tuz
az karabiber
tatlı toz kırmızı biber

Açmak İçin :

Buğday nişastası

Üzeri için :

100gr. tereyağı


Hazırlanışı :

Yoğurma kabına yumurta,süt,yoğurt,sıvıyağ ve sirkeyi koyup karıştırınız. 

Üzerine tuz, elenmiş un, kabartma tozu ve buğday nişastasını ekleyip kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde ediniz.12 tane bezeye ayırıp bir saat dinlendiriniz. 

Hamur dinlenirken içi harcı hazırlayınız. 

Tavaya biraz sıvıyağ koyup minik minik doğranmış kuru soğanı ekleyip kavurunuz. 

Kıymayı ekleyip güzelce kavurup içine haşlanmış patatesleri rendeleyiniz. İki dakika kavurup tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve maydanozu ekleyip tadını ayarlayıp altını kapatınız. Soğuması için kenara alıp bekletiniz. 

Dinlenen hamurları kahvaltı tabağı büyüklüğünde açıp aralarına buğday nişastası serperek üst üstü koyunuz. 

12 bezeyi birden açıp büyütünüz. Benim yufkamın çapı yaklaşık 65-70 cm. kadardı. Yufkayı sıkı rulo yapınız. 

Ruloyu bir parmak kalınlığında dilimleyiniz. Ortalama 25 adet çıkması gerekiyor. Dilimleri yan çevirip merdane ile biraz büyütünüz ve içine harç koyup uçlarını birleştiriniz.

Birleştirdiğiniz kısımlar aşağı bakacak şekilde yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriniz. 

Tereyağını eritip soğutunuz. Eriyen tereyağından böreklerin üzerine kaşıkla az az dökünüz veya fırça ile sürünüz.(Tereyağının ayran kısımlarını almayınız böreğinizin üzeri yanmış gibi lekeli olur)

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri ve altları kızarana kadar pişiriniz. Benim fırınımda 50 dakika da piştiler ama siz ilk pişirmeniz de 30 dakika dan sonra  kontrol ederek pişiriniz. Afiyet olsun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...