Fasulye turşusunu çok severim ama özellikle kışın turşu kavurması yapmak için kurarım. Sizde daha önce fasulye turşusu yapmadıysanız bu tarifi deneyebilirsiniz.
Malzemeler :
Taze fasulye 2-3 kg. (aldığınız yere turşu yapacağınızı söyleyiniz ona göre fasulye versin)
4-5 adet nohut(haşlanmamış)
4-5 adet iri sarımsak(isterseniz daha fazla koyabilirsiniz)
2-3 adet kereviz sapı
Turşu Suyu İçin :
1,5 litre içme suyu
4 yemek kaşığı salamura tuz(iri tuz)
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı üzüm sirkesi
1/2 yemek kaşığı limon tuzu
Hazırlanışı :
Fasulyelerin saplarını ve varsa kılçıklarını temizleyip yıkayınız.
Tencereye biraz su koyup kaynatınız. Kaynamaya çıkınca biraz biraz fasulye koyup kaynamasını beklemeden rengi değişene kadar haşlayınız(yaklaşık 5 dakika ile 7 dakika arasında rengi dönüyor).
Bir kaba buzlu su yapınız,rengi dönen fasulyeleri kevgirle alıp hemen suya atınız. Soğuyunca süzgece alınız.
Bütün fasulyelere aynı işlemi yapınız.
Turşu kavanozunun içine 2-3 diş sarımsak ve nohutları atıp üzerine süzülen fasulyeleri düzgünce yerleştiriniz.
Kavanozun üstünde boşluk kalırsa biber,kornişon,lahana ya da havuç gibi sebzelerle tamamlayabilirsiniz. Kalan sarımsak ve yıkadığınız kereviz saplarını yerleştiriniz.
Turşu suyunu hazırlayınız. Genişçe bir kaba içme suyu, salamura tuz,toz şeker, limon tuzu ve sirkeyi ekleyip tuz eriyene kadar karıştırınız.
Kepçeyle kavanozun ağzına kadar suyuyla doldurup kapağını sıkıca kapatınız.
Turşu asitlenme yapacağı için bir iki hafta kadar altına bir kap koyunuz. Taşma yapan suyu dökünüz.
Turşuyu yemek için açtığınız zaman kapaklı bir kaba koyup buzdolabında muhafaza ediniz. Afiyet olsun.
Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder