15 Ekim 2017 Pazar

Patlıcan ve Dolmalık Biber Turşusu Nasıl Yapılır



Arkadaşlar kışın yemeklerin yanında turşu her daim tercih edilir ama patlıcan turşusunun yeri bir başka.












Malzemeler : 

4 kg. minik patlıcan
2 kg. dolmalık biber
1 kg. kapya biber(kırmızı biber)
2,5 kg. civarında lahana(lahanın dış kısımlarını ayırıp iç kısımlarını kullanınız)
5 adet havuç
1 baş sarımsak
15 adet kereviz sapının yaprakları
35 adet kereviz sapı
4-5 adet kapya biber(isteğe bağlı patlıcanlara kapak yapmak için)

Turşu Suyu İçin :

4,5 litre içme suyu
12 yemek kaşığı salamura(iri) tuz
6 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı üzüm sirkesi
1,5 yemek kaşığı limon tuzu
Her kavanoza 5 adet nohut(haşlanmamış olacak),4 diş iri sarımsak, 1 adet kereviz sapı


Hazırlanışı :

Geniş bir tencereye biraz su koyup kaynatınız. Kaynamaya çıkınca 2 tatlı kaşığı tuz atınız. 

Patlıcanları yıkayıp sap ve yeşil kısımlarını kesip atınız. Karnı yarık yapar gibi kenarına kesik atıp kaynayan suyun içine atınız.

En fazla 5 dakika kadar haşlayıp buzlu suyun içine atınız. Fazla haşlarsanız turşuyu kurduğunuz zaman patlıcanlar içinde erirler.

Diğer patlıcanlara da aynı işlemi yapınız. Soğuyan patlıcanları süzgeçe alınız süzülsünler.

Genişçe bir kabın içinde küçük küçük doğradığınız kırmızı biber ve kereviz yapraklarını, dış yapraklarını ayırıp iç kısmını doğradığınız lahanaları, rendelediğiniz havuçları, rondo da çektiğiniz sarımsakları bir yemek kaşığı tuz atıp biraz mıncıklayarak karıştırınız.

Üzerini kapatıp yumuşaması için sabaha kadar bekletiniz. 

Süzgecteki patlıcanların da üzerine bir ağırlık koyup onları da sabaha kadar bekletiniz.

Sabah tencereye biraz su koyup kaynatınız. Kaynayan suyun altını kapatıp yıkadığınız ve yapraklarını ayırdığınız kereviz saplarını içine atıp yumuşayana kadar bekletiniz.(beş dakika içinde yumuşuyorlar). (Elinize bir tanesi alıp bakınız bağlanacak kadar yumuşamışsa hemen süzgece alın fazla haşlarsanız parçalanır patlıcanları bağlayamazsınız.)

Kereviz sapları genelde az olduğu için ikiye ayırıp öyle bağlayınız yani iki uzun parça elde ediniz ama bolca kereviz sapınız varsa inceltmenize gerek yok

Patlıcanların içini hazırladığınız harçla doldurup kereviz sapıyla bağlayınız. Kırmızı biberle kapak yapmak isterseniz  biberleri keserek patlıcanın doldurduğunuz kısmına kapatıp kereviz sapıyla bağlayabilirsiniz. 

Kalan iç harçlarla dolmalık biberleri doldurunuz. 

Turşu suyunu hazırlayınız. Geniş bir kabın içine su,salamura tuz, toz şeker, limon tuzu, sirke koyup tuz eriyene kadar karıştırınız. 

Kavanozun içine 5 adet nohut ve 2 adet sarımsak koyup patlıcanları üzerine yerleştiriniz. Tekrar 2 adet sarımsak atıp üstüne kereviz sapı onunda üzerine bir ağırlık ya da plastik bir kapak koyunuz. (Malzemelerin suyun üstüne çıkmaması gerekiyor.)

Kavanozu ağzına kadar turşu suyu ile doldurup kapağını sıkıca kapatınız. Biberlere de aynı  işlemi uygulayınız.

Turşu suyu asitlendiğinden taşma yapacaktır. Bir iki hafta kavanozların altına bir kap koyunuz. Turşuyu açtığınız zaman kapaklı bir saklama kabına alıp buzdolabında muhafaza ediniz.  Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda bulabilirsiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...