11 Şubat 2014 Salı
Yeşil Mercimekli Katmer Poğaça
Ülkü hanımın yaptığı bu katmerli poğaça nefis olmuştu. Ellerine sağlık Ülkü Hanımcığım.
Poğaçanın yapılış aşamalarının resimleri olmadığı için ekleyemedim, inşallah bir daha ki sefere eklerim.
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
125 gr. margarin(eritiniz)
tuz
aldığı kadar un(kulak memesi yumuşaklığında olacak)
açmak için buğday nişastası
İç Malzemesi :
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
karabiber
pulbiber
tuz
Hazırlanışı :
Derin bir kaba maya, şeker,ılık süt ve ılık suyu koyup hepsini karıştırıp mayalanması için biraz bekletiniz.
Yoğurma kabına kabaran maya, sıvı yağ, tuz ve azar azar un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapınız.
Hamuru 20 bezeye ayırıp 30 dakika dinlendiriniz.
Hamur dinlenirken iç malzemesini yapınız. Kuru soğanı minik minik doğrayıp sıvı yağda kavurunuz. Salçayı ilave edip öldürünüz ve haşlanmış yeşil mercimeği de ilave edip baharatlarını ekleyip tadını ayarlayınız. Soğuması için kenara alıp bekletiniz.
Dinlenen bezelerden 10 tanesini nişasta serperek tabak büyüklüğünde açınız ama en üstteki hamur hariç diğer açtığınız dokuz hamurun üzerine eritilmiş soğumuş margarinden sürünüz.
On hamurun hepsini birden nişastayla açınız ama kol böreği açar gibi çok büyük ve ince açmayınız. Daha küçük ve daha kalın olması gerekiyor. Üzerine eritilmiş soğutulmuş margarinden sürünüz.
Yufkayı rulo yapıp(çok gevşek ya da çok sıkı yapmayınız) iki parmak genişliğinde kesiniz. Kestiğiniz tarafı yukarı gelecek şekilde çevirip en dışındaki katı parmaklarınızla ortasına doğru itiniz. Altını çevirip oraya da aynı işlemi yapınız.
Çay tabağı büyüklüğünde açıp içine mercimekli harç koyup kapatınız.
Diğer on bezeye de kalan eritilmiş margarinle yağlayarak aynı işlemleri yapınız.
Poğaçaların üzerine yumurta sarısı ya da daha kıyır kıyır olsun istiyorsanız sıvı yağ sürebilirsiniz.
Önceden 180 derecede 15 dakika ısıtılmış fırında altları ve üzerleri kızarana kadar pişiriniz.Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder