2 Eylül 2017 Cumartesi

Cevizli Ev Baklavası Tarifi




Her bayram vazgeçemediğim bir tatlıdır. Küçükken annelerimizin saatlerce uğraşıp yaptığı 40 katlı baklavalar artık nişastayla üst üste açıldığı için bir saatte açılabiliyor. Baklava yufkasını çok büyük açmanıza gerek yok tepsi büyüklüğünde açmanız yeterli, biraz uğraşırsanız açmaya başladığınızı görürsünüz. 











Malzemeler :

2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
çay kaşığının ucuyla tuz
4,5 su bardağı elenmiş un
1 paket elenmiş kabartma tozu

İçi İçin :

250 gram iri çekilmiş ceviz(yaklaşık 3 su bardağına yakın)

Açmak İçin :

300 gram buğday nişastası

Üzeri İçin :

150 gram tereyağı
10 yemek kaşığı zeytin yağı

Şerbeti İçin :

4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu


Hazırlanışı :

Yoğurma kabına yumurta,yoğurt,sıvı yağ,sirke,tuz koyup karıştırınız. 

Elenmiş kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurunuz.

Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediniz. 36 bezeye ayırınız. 

Bezelerin üzerini kapatınız. (Ben bezeleri yoğurma kabının kapağına koyup altını da kapak gibi kapatıyorum. Yani tam ters şekilde kullanıyorum). 

Bezeleri 1-1,5 saat kadar dinlendiriniz. 

6 adet bezeyi nişasta atarak bir karış kadar açıp üst üste koyunuz. Sonra altısını birden önce merdaneyle sonra oklava ile nişasta atarak tepsi büyüklüğünde açınız. Ben 40 cm lik tepsi kullandım.

Tepsinizi sıvı yağla yağlayıp ilk açtığınız altı katlı yufkayı tepsiye yayınız. Yufkanın tepsiye büyük gelen kısımlarını pizza bıçağıyla kesip üzerine düzgün şekilde koyunuz.

(Aslında yufkayı tepsi büyüklüğünde açmanın bir yolu var. Yufkayı biraz açınca tepsiyi üzerine getirip aynı büyüklükte mi yoksa biraz daha açmanız gerekiyor mu diye kontrol edebilirsiniz.)

İkinci ve Üçüncü yufkaları da aynı şekilde açıp tepsiye yerleştiriniz. Toplam 18 bezeyi açmış olacaksınız.

İri çekilmiş cevizin tamamını tepsinin her yerine gelecek şekilde atınız. 

Geri kalan 18 bezeye de aynı işlemi uygulayınız. Altışarlı guruplar halinde 3 yufka elde edip tepsiye yayınız.

Hamuru istediğiniz şekilde kesiniz.

Tereyağı ve zeytinyağını iyice kızdırınız. Üzerine biriken ayran(beyaz) kısmını atınız. Yağı kızdırırken yakmayınız.

Kızgın yağı yemek kaşığı ile hamurun her tarafına gelecek şekilde dökünüz. 

Fırını 160 derecede 15 dakika ısıtıp altı ve üstü kızarana kadar pişiriniz. (Benim fırınımda 80 dakika da kızardılar ama siz kontrol ederek pişiriniz) (40 dakikadan sonra tepsiyi çevirip arkasını öne getirdim)

Baklava soğuyunca şerbetini yapınız. Tencereye toz şeker ve suyu koyup şeker eriyene kadar karıştırınız, bir daha karıştırmayınız. 

Şerbet kaynamaya çıkınca altını biraz kısıp 25 dakika kaynatınız. Limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatıp kenara alınız.

Şerbeti biraz bekletip sıcaklığını kontrol ediniz. Şerbet soğuk ya da sıcak olmayacak. Soğuk tatlıya sıcağa yakan ılık şerbet verilecek. 

Serçe parmağınızı şerbetin içine batırınca 10-12 saniye kadar sıcaklığına dayanabiliyorsanız, tatlıya kepçe ile şerbetini verebilirsiniz. 

Tatlınız şerbetini çekince servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...