23 Eylül 2017 Cumartesi

Cevizli Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır(Patlıcan Tatlısı)



Bu tarifi reçel ya da tatlı olarak adlandıranlar var. Ben iki türlü de tüketiyorum :-) Yalnız bu tarif olmazsa olmazı minik patlıcan. Körpe patlıcan bulursanız hemen deneyebilirsiniz. 













Malzemeler :

1 kg. minik patlıcan
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
1/2 limon
2 adet tane karanfil
1 adet çubuk tarçın
az ceviz

Hazırlanışı :

Patlıcanların saplarını ayıklayıp incecik soyunuz. Ortalarını ince bir aletle oyunuz.(ben de çelik kaşıklı pipet vardı onun sapıyla deldim sizde buna benzer bir şey kullanabilirsiniz.)

Ortalarını oyarken patlıcanı avucunuzun içinde hafifçe sıkınız ki parçalanmasın. Geniş tarafındaki deliği ince uçlu bıçakla biraz daha büyütünüz.

Soyup oyduğunuz patlıcanları 2 yemek kaşığı tuz attığınız suda yarım saat bekletiniz.(üzerine tabak kapatırsanız patlıcanların hepsi suyun içinde kalmış olur). 

Tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları bol suda iyice yıkayıp süzünüz.

Tencereye  iki litre su koyup kaynatınız. Kaynayan suyun içine bir çay kaşığı limon tuzu atıp avucunuzun içinde sıkarak suyunu akıttığınız patlıcanları içine atınız.

Patlıcanlar yumuşayana kadar yaklaşık 25 dakika kaynatınız. 

Geniş bir kaba buzlu su yapınız ve yumuşayan patlıcanları kevgirle alıp hemen buzlu suya atınız. Yaklaşık 10 dakika kadar yani patlıcanlar soğuyana kadar içinde bekletip süzünüz.

Süzdüğünüz patlıcanları avucunuzun içinde sıkıp suyunu akıtınız ve havlu kağıt serili tepsi üzerinde bekletiniz.

Geniş bir tencereye toz şeker ve su koyup şeker eriyine kadar karıştırınız ve bir daha karıştırmayınız.

Şerbet kaynamaya çıkana kadar patlıcanları hazırlayınız. 

Küçük parçalara ayırdığınız cevizleri dikkatlice patlıcanların içine  yerleştiriniz. Şayet zorlanıyorsanız patlıcanları karnıyarık yapar gibi kesip içlerine ceviz yerleştirebilirsiniz.

Kaynayan şerbetin içine cevizleri, karanfilleri ve çubuk tarçını koyup reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. 

Tencerenin altını kapatmaya yakın yarım limon suyunu ekleyip karıştırınız.

Yaklaşık 50-60 dakika da kıvama geliyor. Kahve tabağını buzluğa koyup bir dakika tutup çıkartınız. Üzerine bir çay kaşığı reçelin suyundan koyup yirmiye kadar sayıp tabağı yan çeviriniz.

Diğer reçeller gibi son damlası çok uzamıyor ama şerbeti ağırlaşıp reçel kıvamına geldiği anlaşılıyor.Altını kapatıp kavanozlara doldurunuz.

Kavanozu açtığınız zaman buzdolabında saklayınız. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...