Canım oğlu'mun doğum günü vardı ve benden de resmini internette bulduğumuz bu şeker hamurlu pastayı istedi, ben de onu kıramadım ve yaptım. Sizinle de paylaşmak istedim.
Bu pasta normal pasta boyutlarından biraz daha büyük oluyor.
Malzemeler :
14 adet orta boy yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı normal su
3 su bardağından bir parmak eksik elenmiş un
1 su bardağı+2 parmak kakao
1 paket vanilya
Ayarlanabilir dikdörtgen kalıp(ben pastamın uzunluğu 32 cm enini de 28 cm. olarak ayarladım.) Siz de bu ebetlara yakın ayaralama yapabilirsiniz.
Ganaj İçin :
2 paket süt kreması(200gr x 2 kutu)
400 gr. bitter kuvertür çikolata ya da 5 kutu bitter çikolata( 80gr x 5)
Şurup İçin :
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu
ya da meyve suyu
Üzeri İçin :
şeker hamuru
gıda boyası
çok az mısır nişastası
Hazırlanışı :
Pandispanyayı bir ya da iki gün önceden yapıp streche sarıp buzdolabında bekletiniz.
Yumurta aklarını miksere koyup 1 su bardağı toz şekerle çırpıp resim 1 deki gibi krem şanti görünümü alana kadar çırpmaya devam ediniz. Kabı hafiften eğip dibine bakınız, hala sıvı şekilde kalan yumurta akı varsa biraz daha çırpınız.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını ve kalan 1 bardak şekeri yumurtaların rengi açılıp hemen hemen mayonez rengi alana kadar çırpınız. Suyu ekleyip bir dakika daha çırpınız.
Ayrı bir kaba un ve kakaoyu eleyiniz, vanilya yı da ekleyip güzelce karıştırınız ve yumurta sarılarına ilave ediniz. Resim 2 deki gibi 1-2 dakika daha karıştırarak birbirlerine karışmalarını sağlayınız.
Yumurta aklarını yumurta sarılarına ilave ederek bir spatula yardımıyla saat yönünde ve aşağıdan yukarıya doğru dikkatlice yumurta aklarını söndürmeden karıştırınız.
Burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta, gelişi güzel karıştırarak yumurta aklarını söndürürseniz pandispanyanız kesinlikle kabarmaz, çünkü kabarmasını sağlayan yumurta aklarıdır.
Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serip hamurunuzu içine dökünüz ve kalıbı bir kaç kez tezgaha vurup önceden 175 derecede 20 dakika ön ısıtma yaptığınız fırına verip pişiriniz. Kekin ortasına kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa keki fırından çıkartıp soğuması için tel ızgara üzerinde bekletiniz.
Soğuduktan sonra hava almayacak şekilde streche sarıp bir ya da iki gün buzdolabının normal tarafında bekletiniz.
Şurubu yapınız. Su ve şekeri kaba alıp şeker eriyene kadar karıştırınız ve eridikten sonra bir daha karıştırmayınız. 3-4 damla limon suyu damlatıp 10-15 dakika altı kısık olarak kaynatınız. Kenara alınız soğusun.
Ganajı yapınız. Süt kremalarını teflon tavaya döküp kaynama noktasına gelinceye kadar karıştırınız. (Yani göz göz kaynamayacak, ilk hava kavarcıkları çıkmaya başladığında altını hemen kapatacaksınız).
Parçalara ayırdığınız bitter çikolataları içine atıp çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırınız.(erimiş çikolata görünümü alacak). Biraz soğuması için bekletiniz.
Kekinizi üç eşit kat'a ayırınız. Birinci kat kekinizi koyup üzerine oda sıcaklığına gelmiş olan şurubunuzun 1/3 ünü sürünüz ve biraz katılaşan ganajınızından 1/3 ünü sürüp kekinizin içine ne koyacaksanız ekleyiniz. (fıstık, muz, vişne, parça çikolata, kivi, ahududu vb. )
İkinci katı birinci katın üzerine koyup birinci kata uyguladıklarınız bu kat'a da yapınız ve üçüncü kat keki koyunuz. Üçüncü katıda şurupla ıslatıp bu defa ganajı pastanın her tarafına sürünüz.
Ganajı çok kalın sürmeyiniz, sadece şeker hamurunu tutacak kadar olması yeterlidir. Pastanızı şeker hamuru ile kaplamadan önce buz dolabına koyup 3-4 saat dolapta bekletiniz ki üzerindeki ganaj sertleşsin.
Şeker hamurunu iki elinizin içinde çekerek yumuşatınız ve çok az mısır nişastası serperek ve hep aynı yüzüne merdane sürerek pastanızdan daha büyük olacak şekilde açınız.
Şeker hamurunuzu normal hamur açar gibi hem ön yüzünü hem de arka yüzünü çevirip açmayınız, her zaman merdane sürdüğünüz tarafı yukarıda kalsın. Kalınlığı yarım santim gibi yeterli olacaktır.
Şeker hamurunuzu dikkatlice pastanızın üzerine serip elinizin içiyle üzerini ve yanlarını hava kalmayacak şekilde düzeltiniz. Şayet malanız varsa işiniz daha kolay olacaktır.
Şeker hamurunuzun üzerini gönlünüze göre süsleyebilirsiniz. Farklı gıda boyalarıyla renklendirebilirsiniz. Yalnız gıda boyası kullanırken kürdanın ucuyla alıp kullanmanız bütün hamurunuzu renklendirecektir. Fazlasına gerek yok.
Şeker hamurunuzun üzerine yapacağınız süsleri örneğin şeritleri kestikten sonra arkasına fırçayla su sürüp öyle şeker hamurunun üzerine yapıştırınız.
Yani şeker hamurunun üzerine tekrar şeker hamuru yapıştıracaksanız su ile yapıştırmanız lazım. Bunun için kırtasiyeden alacağınız ince bir sulu boya fırçası yeterli olacaktır.
Pastanızı tekrar buzdolabına kaldırıp biraz bekletip sonra servis yapınız. Bir gün dolapta bekletirseniz daha iyi olur. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder