22 Şubat 2013 Cuma

Şeker Hamurlu Pasta




Geçen sene oğlumun doğum günü için internetten şeklini beğenip yaptığım pastanın tarifini vereceğim. Pastayı görünce çok sevinmişti. Yalnız biraz yoğun çikolatalı oluyor. Şeker hamurlu pasta yapacaksanız altına en uygun olanı sünger kek yapmaktır.


Kek Malzemeleri :

Yuvarlak kelepçeli kek kalıbı
8 oda sıcaklığında yumurta
1 bardak toz şeker
1 türk kahvesi fincanı su
1/2 bardak kakao
1,5 bardak elenmiş un
1 paket vanilya

Ganaj İçin :

2 kutu sıvı süt kreması
300 gr bitter kuvertür çikolata. kurvertür çikolata yoksa 4 paket (80 gr.lık) bitter çikolata da kullanabilirsiniz.

Şurubu İçin :

1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu

Ara Malzemesi :

Ne isterseniz onu koyabilirsiniz. Fıstık,ceviz,muz,böğürtlen, vişne vb.

Hazırlanışı :

Yumurtaların sarıları ile aklarını ayırınız. Toz şekeri ikiye bölünüz, bir kaba yumurta aklarını diğer kaba da yumurta sarılarını koyup şekerin yarısını akların içine yarısını da sarıların içine döküp mikserle çırpınız.

Yumurta akları krem şanti gibi olacak kabı ters çevirdiğinizde akmayacak. Yumurta sarılarının içine 1 kahve fincanı suyu da ekleyiniz ve rengi iyice açılana kadar çırpınız.

Ayrı bir kaba kakaoyu ve unu eleyiniz, vanilyayı ilave ediniz. Hepsini birden yavaşça karıştırarak yumurta sarılarına karıştırınız. Bu işlemi mikserle değil spatula ile yapınız.

Yumurta aklarını da sarılarının içine yavaş yavaş ilave ediniz ama karıştırırken hep aynı yöne doğru yani sağdan sola doğru  saat yönünde ve aşağıdan alıp hafif yukarıya doğru karıştırınız. Karma karışık karıştırırsanız kekiniz kabarmaz.

Kelepçeli kek kalıbınızın altına yağlı kağıt koyup kelepçesini öyle sıkıştırırsanız keki çıkarmanız çok kolay olur. Yağlı kağıt serilmiş kalıbınızın içine hamuru dökünüz ve hava boşluğu kalmaması için altına bir kaç kez vurunuz. 

Fırını 175 derecede 15 dakika ısıtınız. Kekinizi fırına verip ilk 15 dakika fırının kapağını asla açmayınız . 35 dakika sonra pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol ediniz yada kekin ortasına hafifçe bastırdığınızda tekrar eski halini alıyorsa pişmiş demektir. Bu tür kekler ortalama 35 dakika ile 50 dakika arasında pişiyorlar. Fırınınızın türüne bağlı.

Pişen keki tel ızgara üzerine alıp orada soğumasını sağlayınız. Soğuduktan sonra üç eşit kata bölünüz.

Pastanın keki soğurken ganajı yapmanız lazım. Teflon tavaya süt kremalarını koyunuz ve devamlı karıştırarak kaynamaya başlayana kadar karıştırınız. Hemen altın kapatıp parçalara ayırdığınız çikolataları içine atıp karıştırınız. çikolatalar kremayla karışıp erimiş koyu çikolata şeklini alacaktır. Kenara alıp bekletiniz. Çok soğumaması lazım oda sıcaklığında sürülebilecek gibi olmalı. Sürerken zorluk çekiyorsanız oda sıcaklığına gelmesi için çok hafif ısıtabilirsiniz.

Kekin şurubunu hazırlayınız. Küçük bir kaba suyu ve şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırınız. 2-3 dakika kaynatıp içine limon suyunu ilave ediniz. 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapatınız. Oda sıcaklığına gelince kullanabilirsiniz.

Kekinizin bir parçasını servis yapacağınız tabağa alın ve şurubun 1/3 ünü kekin her tarafı eşit ıslanacak şekilde dökün. Ganajın da üçte birini kekin üzerine sürüp pastanın arasına iç malzeme ne koyacaksanız onu yayın (fıstık, ceviz, kivi,muz, böğürtlen vb.)

Kekinizin ikinci katını dikkatlice yerleştirip birinci kata ne yaptıysanız ikinci kata da aynı işlemi yapın. Üçüncü katı koyup kalan şurubunuzu da kekin her tarafına gelecek şekilde dökün.

Kalan ganajınızı pastanızın her tarafını kaplayacak şekilde sürün. Bıçağın ters tarafıyla yada bir spatula ile düzeltin. Buzdolabına koyup 2-3 saat bekletin. 

Şeker hamurunu elinizle güzelce yoğurun,bekletmeyin sertleşir. Nişasta serperek açın, kalın olmasın yarım parmak kalınlığında olmalı. Hep aynı yüzüne merdane sürün. Arkasını çevirmeyin. Pastanızı kaplayacak büyüklüğe gelince dikkatlice pastanızın üzerine serin ve hava boşluğu kalmayacak şekilde düzeltin. Biz bunu şeker hamuru malası ile yapıyoruz ama siz düz bir şey kullanabilirsiniz.

Pastanın kenarından sarkan fazlalıkları pizza kesme bıçağı ile yada düzgün kesebilirsiniz normal bir bıçakla da kesebilirsiniz. Şeker hamurunu ufak parçalara ayırıp gıda boyasıyla renklendiriniz ve şekil veriniz. Pastanın üzerini kapladığınız şeker hamurunun üzerine tekrar şeker hamuru koyarken su ile yapıştırınız. Sulu boya fırçası ile suyu şeker hamurunun altına sürüp pastanın üzerine yapıştırınız. 
Afiyet olsun.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...