2 Haziran 2013 Pazar

Düdüklüde Zeytinyağlı Yaprak Sarması






Zeytinyağlı dolmayı hem zamandan tasarruf yapmak için hem de daha lezzetli olması için düdüklüde buharda pişiriyorum. Muhakkak sizde deneyiniz.


Malzemeler :

500 gr. civarı taze yaprak(ya da salamura yaprak)
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet büyük kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
biraz nane
az karabiber
az tarçın
tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
biraz kuş üzümü ve helva fıstığı(ben helva fıstığını bazen koyuyorum)

2 su bardağı su(pişirmek için)

Hazırlanışı :

Yapraklarınız salamura ise; genişçe bir leğene biraz su koyup yapkaların tuzu gidene ya da azalana kadar 2-3 kere suyunu değiştiriniz. Yaprakların tuzu azalmadıysa biraz sıcak suda bekletip suyunu dökünüz. 

Teflon tencereye zeytinyağını koyup minik minik doğranmış soğanları kavurunuz. Yıkanmış pirinçleri ilave edip 2-3 dakika onları da kavurup sıcak su ilave ediniz. 

Tencerenin altını biraz kısıp nane,karabiber,tarçın,tuz,şeker, kuş üzüm ve helva fıstığı ilave edip tadını ayarlayınız. Hafif şekerli olması gerekiyor. Baharatlarını koyarken pirinçler suyunu çekmiş oluyor. Tencerenin altını kapatınız.

Yapraklarınız taze ise ;yaprakları akan suyun altında yıkayıp üst üste koyunuz. Derin bir tencereye biraz kaynar su koyup tuz atınız ve biraz biraz yaprakları içine atıp 2 dakika civarı(yaprakların rengi değişinceye kadar) tutup delikli kepçeyle diğer tarafını çeviriniz. Diğer tarafı da renk değiştirince süzgeçe alınız.

Yapkarların tüylü tarafı(damarlı tarafı) üste gelecek şekilde tepsiye koyup üzerine bir kaşık iç malzeme koyup önce yanlardan içeriye kıvırıp sonra başından başlayıp ucuna kadar sıkıca sarınız. 

Düdüklü tencereye iki su bardağı su koyup pazarlarda da 5-10 liraya satılan ayaklı süzgeçi(buharda pişirme süzgeçi) tencerenin içine koyunuz. Süzgeç zaten tencerenin genişliğine göre genişliyor. 

Sardığınız dolmaları süzgeçin üzerine koyunuz ve çok az tuz atınız. Düdüklünün kapağını kapatınız ve ötmeye başlayınca altını biraz kısıp düdüğünü indirip 30 dakika pişiriniz. 

(Pirinçleri diri kalacak şekilde pişirmeyiniz, çünkü buzdolabına girdiği zaman pirinçler sertleşiyor.)

Piştikten sonra havasını çıkartıp üzerine çok az zeytinyağı gezdiriniz. Süzgeçin ortasından tutup dolmaları dışarı alınız ve soğumaları için biraz bekletiniz. Soğuyan dolmaları borcama dizip üzerilerine biraz limon gezdiriniz. Soğuk servis yapınız. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz



1 yorum:

  1. cok ama cok begendim! ustelik yanlislikla fazla su koymama ragmen tane tane oldu.... fikrinize saglik :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...