16 Haziran 2013 Pazar

Çilek Reçeli



Çilekler mis gibi kokarken reçel yapmanın tam zamanı. Ben  üç kilogram dan yaptım ama size bir kilogramın tarifini vereceğim. 1 kg. çileğe 1 kg. şeker koyuyoruz ama tanesi bol suyu az olsun isterseniz şekerini biraz azaltınız.


Malzemeler :

1 kg. çilek
1 kg. toz şeker
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı limon tuzu(tepeleme olmasın ekşi olur)

Hazırlanışı :

Çilekleri akşamdan 2-3 su yıkayıp kumunu akıtınız. Çileklerin kumu kalmadığında teker teker saplarını çıkararak  süzgeçe alıp süzünüz. Büyük çilekleri iki ya da üçe kesebilirsiniz.

Büyükçe bir tencereye çilekleri koyup üzerine şekeri dökünüz ve kapağını kapatıp sabaha kadar bekletiniz. Sabah altını açıp kaynamaya başlayınca içine bir çay kaşığı tereyağını koyup altını biraz kısınız. Reçel kaynadıkça köpürür ve bazı kişiler köpüklerini atarlar ama ben köpüklerini kaşıkla karıştırarak içine yediriyorum, atmıyorum. Siz hangisini istiyorsanız onu yapınız. 

10 dakika kaynatıp çilekleri kevgirle süzgeçe alınız bu arada çileklerin suyu kaynamaya devam edip koyulaşıp biraz reçel kıvamına gelsin. Çay tabağına bir tatlı kaşığı reçel koyup buzluğa koyunuz ve bir dakika bekletip dışarı çıkarınız ve 30 saniye bekleyip tabağı dikleştiriniz. Tabaktaki reçel yavaş akıyorsa ve son damlası biraz uzuyorsa olmuştur çilekleri tencereye geri dökünüz ama suluysa biraz daha kaynatıp tekrar kontrol ediniz. 

10 dakik daha çilekleri suyuyla beraber kaynatıp kıvamını kontrol edip bir çay kaşığı limon tuzunu ilave ediniz. 2-3 dakika daha kaynatıp altını kapatınız. Ilınınca kavanozlara doldurup tamamen soğuyunca da kapaklarını sıkıca kapatınız. 

Çilekleri çok uzun süre kaynatmayınız tadında acılık olur. Benim üç kilo çileğimin, kaynamaya çıkıp reçel kıvamına gelmesi maksimum bir saat sürdü.

Ertesi gün reçeli yediğinizde çok sıvı gelirse tekrar tencereye döküp biraz daha kaynatabilirsiniz.

İkinci bir seçenek de reçeli tepsiye döküp üzerine temiz bir bez kapatıp güneşe koyunuz. İstediğiniz kıvama gelince kavanozlara doldurunuz. Afiyet olsun.

Video tarifini aşağıda bulabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...