21 Haziran 2013 Cuma

Gavur Aşı Yemeği(mezesi)




Sevgili Ülkü hanımın bize yazın yaptığı biraz acılı biraz ekşili harika bir yemek. Biz rum yemeği olarak biliyoruz ama başka bir adı var mı bilmiyorum. Bu yemeğe aynı zamanda meze de deniyor. Ekşili ve sarımsaklı yemek seviyorsanız hemen yapın derim. Bu yemeğe lezzet veren kısmı biraz acı olması. Ben hiç acı yiyemem ama limon suyu acısını hafifletiyor ve harika bir tadı oluyor. Acı biber koymazsanız tadını yakalayamazsınız.



Malzemeler :

1 kg. yumuşak patlıcan(4 kişiden fazlaysanız 1,5-2 kg.dan yapınız)
4-5 tane çarliston
2-3 tane sivri biber(acı olması lazım)
1 büyük çay bardağı sıvı yağ
tuz

Üzerine Dökmek İçin :

2-3 tane limonun suyu
10 diş iri sarımsak(isterseniz daha fazla da koyabilirsiniz)

Hazırlanışı :

Patlıcanları yıkayıp saplarını kesip atınız. Sadece iki yerinden kabuğunu soyup  tuzlu suda 15 dakika civarı bekletiniz. Bekletmeden de yapabilirsiniz ama biraz fazla yağ gerekir. Tekrar yıkayıp tuzunu akıtıp ortadan ikiye bölünüz. Kızartmalık şeklinde uzun uzun dilimleyip genişçe bir teflon tencereye koyunuz. 

Biberleri yıkayıp iri iri patlıcanların üzerine doğrayınız. Yağ ve tuzunu atıp kapağını kapatınız. Tencerenin altını biraz kısınız. Patlıcanlar suyunu salıp çektikten sonra, sık sık karıştırıp tahta ya da plastik kaşığın yan tarafıyla keser gibi ezerek pişiriniz.  

Patlıcanlar bir kilo dan fazlaysa bir su bardağı sıvı yağ koyunuz. 

Patlıcanlar ve biberler tamaman yumuşayıp pişip dağılmaya başlayınca altını kapatınız. 

Bir kaseye dövülmüş ya da rendelemiş sarımsakları ve limon suyunu koyup karıştırınız. 

Servis yaparken yemeğin çok sıcak olmasına gerek yok. Biz oda sıcaklığında yiyoruz. Tabağa koyduğunuz patlıcanların üzerine bir yemek kaşığı limon sosundan döküp servis yapınız. Afiyet olsun.












2 yorum:

  1. 1 ğavur aşı rum yemeği değil
    2 bu yemek ğavur aşı degil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilalnadir01; öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bu gavur aşı yemeğini sevgili aile dostum ülkü hanımdan öğrendim. Babaannesi yaparmış bu yemeği ve oda annesinden öğrenmiş. Rum komşuları oldukça fazlaymış ve onlar öğretmişler. Yaklaşık 125-130 yıldır evlerinde yapılan bir yemek. Ama biliyorsunuz bir çok ülkede farklı isimler altında aynı malzemeler kullanılarak benzer yemekler yapılıyor. Sizin bildiğiniz gavur aşını bizimle paylaşırsanız seviniriz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...