10 Ekim 2013 Perşembe

Kornişon ve Havuç Turşusu




Arkadaşlar aşağıda verdiğim turşu suyu tarifini, biber ve fasulye içinde kullanabilirsiniz. Yalnız fasulyeleri 5-7 dakika civarı haşlayıp soğuk sudan geçiriniz ya da buzlu suya atınız.

Aşağıdaki malzemeleri kendinize göre azaltabilirsiniz. 5 kg. kornişon ve 3 kg. havuç için 6 lt. su kullandım. Siz daha az malzemeden yapacaksanız suyunu ona göre ayarlayınız.


Malzemeler :

5 kg. kornişon(küçük tercih edin yoksa pet şişenin ağzından geçmez)
3 kg. havuç 

Suyu için :

Her 3 lt. içme suyu için ;
8 yemek kaşığı salamura(iri) tuz
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı limon tuzu
Her pet şişeye 1 kereviz sapı, 4 diş iri sarımsak, 5 nohut(haşlanmamış olacak)

Hazırlanışı :

Kornişonları su dolu kaba koyup kumlarının altlarına akması için biraz bekletip güzelce yıkayınız.

Kesme tahtası üzerinde bıçak ya da iğne yardımıyla kornişonları deliniz.

Havuçları yıkayıp temizleyip büyüklüğüne göre iki ya da üçe dilimleyip her parçayı uzunlamasına dörde ya da altı ya ayırınız.

3 lt suyun içine 8 yemek kaşığı iri tuz, 4 yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı sirke, 1 yemek kaşığı limon tuzu koyup eriyene kadar karıştırınız. (Yukarıdaki malzemeler için ortalama 6 lt. su yapmanız gerekiyor.)

Pet şişeleri güzelce yıkayıp içine 5 adet nohut(çiğ olacak) ve 2 adet iri diş sarımsağı atıp onların üzerine de kornişonları ve/veya havuçları koyunuz. En üstüne tekrar 2 diş sarımsak ve 1 adet kereviz sapı koyup şişeyi ağzına kadar hazırlamış olduğunuz turşu suyu ile doldurunuz. 

Pet şişenin ağzından geçmeyen büyük kornişonları ayırıp onları kavanoza kurunuz ama kereviz koyduktan sonra üzerine plastik bir kapak koyup(salça kapağı gibi) öyle kapağını kapatınız. Bunu yapmamızın sebebi sebzelerin suyun üzerine çıkıp ta bozulmaması için.

Turşuların içindeki sirke asit yaptığı için ilk bir iki hafta dışına biraz suyu akıyor bu yüzden altlarına tepsi gibi bir şey koymanız gerekiyor.

Şişelerin ağızlarını sıkıca kapatıp serin bir yere kaldırınız. 

Turşuyu kullanacağınız zaman şişenin kapağını havası çıkana kadar çok yavaşca açmanız gerekiyor ve havası tamamen çıkınca bıçakla ağız kısmından kesip kullanmadığınız turşuyu kapaklı bir kaba koyup buzdolabında saklayınız. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...