1 Ekim 2013 Salı

Kışlık Domates Suyu (Konservesi) Yapılışı





Arkadaşlar domatesin zamanı geçmeden kışlıklarımızı hemen yapalım ve kışın bol bol lezzetli domates sulu yemekler yiyelim. Her sene 60-70 kavanoz civarı domates suyu ve 20 kavanoz civarı da menemen yapıyorum ve kış mevsimi süresince elimin altında oldukları için yemeklerimi kısa sürede yapmış oluyorum, hem de çok lezzetli oluyorlar.

Resimde gördüğünüz tencere 16kg. lık domates suyunu çok rahat alıyor ve herkesin evinde bu kadar büyük olmasa da büyük bir tencere olması şart. Sadece domates için değil aşure, reçel vb. bir çok şey için gerekli.


Malzemeler :

15kg. civarı yumurta domates(isterseniz 5 kg. domatesten de yapabilirsiniz. Ben çok kullandığım için biraz fazla yapıyorum)(yumurta domates yerine Çanakkale domateste kullanabilirsiniz ya da yumurta ve çanakkale domatesleri karışık kullanabilirsiniz.  
1 çorba kaşığı tepeleme yemeklik tuz
yaklaşık 22 adet yarım kiloluk cam kavanozlar ve yeni kapaklar

Hazırlanışı :

Domatesleri yıkayıp dörde bölüp blendır da çekin ve hepsini tencereye koyunuz. Bu arada tencerenin altını yakmayı unutmayınız. 

Tencerenin içine bir çorba kaşığı tepeleme tuz atınız. 

Domatesler tamamen kaynamaya başlayınca 30 dakika civarı kaynatıp altını kısınız. Elinize kalın bir mutfak havlusu ya da ısı geçirmeyen bir fırın eldivini  koyup kavanozu tutunuz ve kepçe yardımı ile KARIŞTIRARAK kaynayan domates suyundan alıp kavanozları doldurunuz ve kavanozun ağız kısmını peçete yardımı ile güzelce KURUTUNUZ. (Ağız kısmını kurulamazsanız domatesiniz bozulabilir.)

Daha önceden yıkayıp kuruladığınız kapakları(pazarlarda 5 tanesi 1 liraya satılıyor. Eski kapaklar deformasyona uğradığı için kavanozunuz hava alabilir ve domatesiniz bozulabilir) çok sıkı bir şekilde kapatıp hemen ters çeviriyoruz. 

Bir gün boyunca ters olarak kalmaları gerekiyor. Ertesi gün çevirdiğinizde hava alan konserveniz varsa hemen ağzını açıp biraz kaynatıp tekrar kapatınız. Yalnız yeni kapak kullanınız.
Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...