29 Ocak 2014 Çarşamba

İrmikli Şekerpare Tarifi








Bu tarif, oldukça lezzetli bir şekerpare tarifi oluyor ve tadı da çok şekerli olmuyor. Pratik bir şerbetli tatlı tarifi istiyorsanız hemen yapın derim.


Malzemeler :

250 gr. margarin(oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
6 yemek kaşığı irmik
2 yumurta(bir tanesinin sarısı üzerlerine sürülecek)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 su bardağı un
biraz fındık(üzeri için)

Şerbeti İçin :

4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu(ya da çeyrek limon)

Hazırlanışı :

Önce şerbeti yapınız. Su ve şekeri tencereye koyup şeker eriyene kadar karıştırıp bir daha karıştırmayınız. Şerbet kaynamaya çıkınca altını biraz kısıp 10-15 dakika kaynatıp limon suyunu ilave ediniz ve 5 dakika daha kaynatıp ılınması için kenara alınız. 

Ya da su ve şekeri tencereye koyup şeker eriyene kadar karıştırıp bir daha karıştırmayınız. Şerbet kaynamaya çıkınca altını biraz kısıp 10-15 dakika kaynatıp limonu ekleyiniz 5 dakika daha kaynatıp limonu içinden alınız ve ılınması için kenarda bekletiniz.

Yoğurma kabına, oda sıcaklığındaki margarin, pudra şekeri, irmik, vanilya, elenmiş un,kabartma tozu ve bir yumurtanın tamamını ikinci yumurtanın sadece akını ekleyip yaklaşık 10-15 dakika yoğurunuz.

Hamurunuzu iyi yoğurursanız şekerpareleriniz pişerken parçalanmaz. Tepsiyi sıvı yağ ile yağlayıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak hamurunuza şekerpare şekli vererek tepsiye diziniz.

Ben üç çeşit şekil yaptım ve ortası fındıklı olanların bir kısmın üzerine yumurta sarısı sürmedim. Siz hangi şekli istiyorsanız onu yapınız. Fındık koymayacaksanız üzerlerini çatalla çiziniz. 

Üstlerine hiç yumurta sarısı sürmeyecekseniz onu da hamurla beraber yoğurunuz.

Fırını 200 derecede klasikde 15 dakika ön ısıtma yapıp tepsiyi fırına veriniz ve altları ve üzerleri kızarana kadar pişiriniz. Benim fırınım da 25-30 dakika da piştiler ve 5 dakika da sadece üst ısıtma yaptım ama siz pişme süresini kendi fırınınıza göre ayarlayınız.

Fırından çıkarttığınız şekerpareleri 4-5 dakika bekletip ılık şerbeti kepçeyle üzerlerine dökünüz. Şerbetiniz soğuk olmasın. Yani şekerpareler sıcak şerbet ılık olacak.

Şekerpareleri yapmadan hemen önce şerbetini kaynatıp kenara alırsanız şekerpareler pişene kadar ılınıyor. 

Şerbeti döktükten sonra ikinci bir tepsiyi şekerparelerin üzerine kapatıp şerbeti daha iyi çekmelerini sağlayınız.

20 dakika sonra tatlıları ters çevirip üzerini kapatınız. Biraz bu şekilde bekletip sonra tekrar düzeltiniz.(Bu şekilde üst kısımları şerbeti daha iyi çeker)

Üzeri fındıklı olmayanlar şerbeti 2 saat de içine çekiyor ama fındıklı olanlar için daha uzun süre beklemeniz gerekiyor.

İsterseniz üzerlerini hindistan cevizi ya da antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...