13 Ocak 2014 Pazartesi

Kolay Ekmek Yapımı




Bugün Ülkü hanımla Zeki bey'e kahve içmeye gitmiştim ama kendi yaptıkları bu mis gibi ekmeği yemeden duramadım. Kahve yanına ev ekmeği :-)) Ellerinize sağlık .

Umarım siz de bu sağlıklı ev yapımı ekmeği hemen denersiniz.


Malzemeler :

1 kg. civarı elenmiş un
3 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yumurta
su(ılık)
1 paket kuru ya da yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı :

Maya'yı derin bir kaba koyup üzerine 1 çay kaşığı toz şeker ve bir bardak ılık süt ile karıştırıp kalorifer peteği gibi sıcak bir yere koyup kabarıp iki katı olana kadar bekletiniz. (Kalorifer peteği üzerinde ortalama 10 dakika da mayalanıp kabarıyor)

Un, şeker ve tuz'u yoğurma kabında karıştırıp ortasını açınız ve yumurtayı kırıp üzerine de kabaran mayayı ekleyip karıştırınız. 

Azar azar ılık su ilave ederek yoğurunuz. Mantı hamuru gibi biraz sert bir hamur olacak.(Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur kıvamı olacak)

Genişçe bir kaba alıp üzerine nemli bir bez koyun ya da strech sarın ya da hamur yoğurma kabına koyup kapağını kapatıp mayalanması için bekletiniz. 

Fırın tepsisini az yağlayıp üzerine biraz un atıp tepsiyi sallayıp un'un tepsinin her tarafına gelmesini sağlayınız ve fazla unu dökünüz ya da tepsiye yağlı kağıt seriniz.

Hamuru 5'e bölebilirsiniz ya da biraz daha küçük yapıp 7 ye bölebilir ya da bütün olarak tepsiye döşeyebilirsiniz. 

Bütün döşeyecekseniz normal kare fırın tepsilerinin yarısı kadar bir tepsiye döşemeniz gerekiyor.(kulaklı fırın tepsisi ya da borcamın en büyük dikdörtgen tepsisi gibi)

Hamura şekil verip tepsiye koyunuz ve mayalanması için tekrar bekletiniz. 

Fırını 250 dereceye getirip 15 dakika ön ısıtma yapınız. Fırın ısınırken siz bir kaseye bir çay kaşığı pekmez ve 3 yemek kaşığı su koyup karıştırınız ve mayalanıp şişmiş olan ekmeklerin üzerine yarısını sürüp hemen fırına veriniz.

Ekmeklerin üzerleri pembeleşmeye başlayınca fırını 200 dereceye düşürünüz. Tepsiyi dışarı doğru çıkartıp kalan pekmezli suyu hamurların üzerine sürüp tepsiyi tekrar fırına veriniz. 

Ekmeklerin altları ve üzerleri kızarıncaya kadar pişiriniz. Ortalama 30 dakika civarında pişiyor ama siz kendi fırınınıza göre kontrol ederek pişme süresini ayarlayınız.

Pişen ekmeklerin kabukları sertleşmemesi için fırından çıkartır çıkartmaz temiz bir örtüye sarıp soğuyuncaya kadar örtünün içinde bekletiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...