24 Kasım 2013 Pazar

Aşure Tarifi










Bir sene boyunca aşure yapmayı dört gözle beklerim ve herkese dağıtırım. Bu sene umarım sizde aşurenizi benim tarifim den  yaparsınız. 



Malzemeler :

1 kg. aşurelik buğday
500gr. çekirdeksiz kuru üzüm
500 gr. sarı kayısı
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 paket vanilya
1 çay bardağı gül suyu
2 portakalın kabuğu
1/2 su bardağı pirinç
2,5 kg. toz şeker

Üzerini Süslemek İçin :

2 adet nar
tarçın
kuş üzümü
dolma fıstığı 
100 gram kurudut
100gr. civarı susam
300 gr. kuru incir
150 gram iri çekilmiş fındık
150 gram iri çekilmiş fıstık
150 gram iri çekilmiş ceviz

Hazırlanışı :

Akşamdan buğdayı yıkayıp büyükçe bir tencereye alınız ve üzerine 2 lt. su koyup kaynamaya çıktıktan sonra 5 dakika kaynatıp altını kapatınız ve suyu dökünüz.

Buğdayların tekrar üzerine 4,5 lt. sıcak su ve yıkanmış pirinçi koyup kaynamaya çıktıktan sonra 15-20 dakika kaynatıp altını ve tencerinin kapağını kapatıp sabaha kadar bekletiniz. 

Üzümü genişçe bir kaba alıp üzerine 1,5 lt. sıcak su koyup ağzını kapatınız. Kayısı ve inciri de küçük küçük doğrayıp ayrı kaplara koyup onlarında üzerine 1,5 lt. civarı kaynar su koyup ağızlarını kapatıp sabaha kadar bekletiniz.

Portakalın kabuklarını çok minik şekilde doğrayıp üzerini geçecek kadar suyla 30 dakika kaynatıp suyunu dökünüz ve tekrar üzerini geçecek kadar kaynar su koyup ikinci defa 30 dakika kaynatıp suyu tekrar dökünüz. Üçüncü sefer portakal kabuklarının üzerine 1 lt. normal su koyup sabaha kadar bekletiniz. 

Sabah, buğdayı beklettiğiniz tencerenin altını yakıp 3 lt. civarı sıcak su ekleyip sık sık karıştırarak haşlanmış fasulye ve haşlanıp kabukları soyulmuş nohutu ilave ediniz.

Üzümü ve kayısıyı süzüp tencereye ekleyiniz. Portakal kabuklarını suyu ile beraber tencereye ekleyiniz. Tencerenin altını sık sık karıştırmayı unutmayınız. 

Aşure kaynarken susamı teflon tavaya alıp yağ ilave etmeden rengi dönene kadar devamlı karıştırmak suretiyle kavurunuz. 

Fındık, fıstık ve cevizi robota çekip ayrı ayrı kablara alınız. Narı ayıklayınız. İnciri süzünüz.

Aşure kaynamaya çıktıktan 30 dakika sonra şekeri ekleyiniz. (Aşureyi sıcakken tadına baktığınız da size şekerli gelebilir ama soğuduğu zaman tadı azalıyor.)Aşurenin kıvama gelmesi yaklaşık 1 saat ile 1 saat 15 dakika sürüyor. Vanilya ve gül suyunu da ilave edip bir iki taşım kaynatıp kıvamını ayarlayıp altını kapatınız. 10 dakika dinlendirip kaselere öyle doldurunuz. 

Kaselerin dibine biraz incir koyunuz.(aşureyi karartmaması için pişerken içine koymayıp kaselerin dibine koyuyoruz). Aşureyi karıştırarak kaselere doldurup soğumaları için kenarda bekletiniz. 

Soğuyan kaselerin üzerine önce tarçın serpip, kavurduğunuz susamdan dökünüz. Robota çektiğiniz ceviz,fındık ve fıstık dan ilave ediniz. Kuş üzümü, dolmalık fıstık,nar ve kuru dutla süsleyip servis yapınız. Afiyet olsun.


Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...