13 Kasım 2013 Çarşamba

Düdüklüde Ezogelin Çorbası Tarifi




Çocukluğumdan beri ezogelin çorbasına bayılırım. Dostlarım da çok severek içerler. Umarım sizde beğenirsiniz.



Malzemeler :

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet havuç
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı kalın bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tepeleme nane
1/2 limonun suyu
tuz
1 adet tavuk tablet(istenirse)

Hazırlanışı :

Düdüklü tencereye doğradığınız soğanı az sıvı yağla rengi dönene kadar kavurup doğradığınız havuçları ekleyiniz. 

Havuçları da 1-2 dakika kadar kavurup salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurunuz.

Yıkanmış mercimekleri ilave edip bir dakika kavurup yaklaşık 2,5 lt. sıcak su koyunuz. 

Yıkanmış bulgur ve tuz ekleyip düdüklünün kapağını kapatınız. Düdüğü ötmeye başlayınca altını oldukça kısıp 30 dakika civarı pişiriniz. (yüksek ateşte pişirirseniz bulgurdan dolayı altını alabilir, şayet altını alırsa düdüklünün havası boşaldıktan sonra çorbayı hemen başka bir tencereye alınız ama yapışan yerlerini almayınız)

Pişen çorbayı iyice blendra çekiniz ve içine karabiber,kimyon, pulbiber,tablet ve nane(iki elinizin arasına alıp sürtünüz ki nane iyice ufalansın ve pişerken topaklanmasın) atıp yarım limonu sıkınız. 4-5 dakika daha kaynatıp tadını ve kıvamını ayarlayıp altını kapatınız.

Süzme mercimek ve ezogelin gibi çorbalar soğuduklarında katılaştıkları için yiyeceğiniz zaman ısıtırken içine biraz sıcak su koyup az tuz atınız. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...