23 Temmuz 2013 Salı

Domates Soslu Biber Kızartması





Yaz denildiği zaman ilk akla gelen domates soslu kızartmalar oluyor. Sabah kahvaltılarında bile bu kızartmalar zevkle yenir.
Her sene domatesin en ucuz ve en lezzetli olduğu zaman alır, biraz kaynatır kavanozlara doldururum ve kışın ortasında bile çok lezzetli domates soslu kızartmalar ve menemenler yaparım.
Zamanı gelince hep beraber kışa hazırlık domates yapacağız ve yemek yaparken çok büyük kolaylık sağladığını göreceksiniz. 


Malzemeler :

500gr. köy biberi ya da çarliston(az kişiye yapacaksanız 250 gr. biber yeter ve biraz acı olsun istiyorsanız bir ya da iki adet acı biber ekleyebilirsiniz)
5-6 adet iri domates
3-4 diş iri sarımsak
tuz
1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker
isteğe bağlı 1 yemek kaşığı sirke(sosu daha keskin oluyor ama ben sirkesiz yaptım)

Hazırlanışı :

Biberlerin saplarını kesip çekirdekli kısmını çıkartıp atınız ve biberi ikiye kesiniz. Bütün biberleri bu şekilde yapıp bol suda yıkayınız.

Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini ayıklamamızın nedeni kızartmamız soslu olduğu için  daha rahat yiyebilmemiz.

Teflon bir tavaya biraz sıvı yağ koyup biraz kızdırınız. Biberleri havluyla kurulayıp sığacak kadarını tavaya koyup tavanın kapağını kapatınız. Biberlerin bir yüzü kızarınca tavanın altını kısıp bir dakika bekleyip kapağını öyle açınız ki yağ sıçramasın ve biberlerin diğer taraflarını çevirip ocağın altını tekrar açınız ve aynı şekilde diğer yüzünü de kızartınız ve yağını çekmesi için havlu kağıt serilmiş bir tabağa çıkartıp tuzlayınız.(tuzunu fazla kaçırmayınız)

Biberleri kızartırken ocağın diğer gözünde derin bir teflon tavanın içine az sıvı yağ koyup rendelediğiniz ya da blendırda çektiğiniz domatesleri ekleyiniz. 

Domatesleri pişirirken içine rendelenmiş ya da ezilmiş sarımsakları,tuzu ve şekeri ekleyip tavanın kapağını kapatınız. Altını almaması için arada karıştırarak suyunu çekene kadar pişiriniz. Tuzunu ve şekerini kontrol edip altını kapatınız.

Servis tabağına kızarttığınız biberleri koyup üzerlerini sosla kaplayınız. Yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz. 

Sirke koyacaksanız yoğurtla servis yapmayınız. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...