1 Temmuz 2013 Pazartesi

Hazır Yufkadan Kıymalı ve Peynirli Börek





El açması börek yapamıyorsanız veya zamanınız yoksa hazır yufkadan kısa sürede böreğinizi hazırlayabilirsiniz. Ben yufkanın bir kısmını kıymalı bir kısmını da peynirli yaptım. Siz de isterseniz benim yaptığım gibi ya da tek çeşit den yapabilirsiniz. Altı adet yufkadan yaptım ama misafiriniz az ise 2 ya da 4 yufkadan yapacaksanız kıymayı da yufkayla orantılı olarak azaltmanız gerekir.


Malzemeler :

6 yufka
2 adet kuru soğan
500 gr. kıyma
1 iri patates
karabiber
tuz
biraz maydanoz
1 adet sade soda
1 yumurta sarısı

Peynirli iç harç :

200 gr. civarı yağlı beyaz peynir ya da böreklik peynir
biraz maydanoz
çay kaşığının ucuyla karabiber

Hazırlanışı :

Tavada biraz sıvı yağla minik minik doğranmış soğanı kavurunuz. Kıymayı ilave ediniz. Kıyma kavrulurken içine çiğden rendelediğiniz patatesleri ekleyip ikisini beraber kavurup tuz, karabiber ve ince kıyılmış ya da robotta çekilmiş maydanozları ekleyip  tadını ayarlayınız ve altını kapatınız.

Ayrı bir kaba peyniri rendeleyiniz ya da parçalayanız ve içine ince kıyılmış maydanozları ve çok az karabiber ekleyip birbirlerine karışmaları için hafifçe yoğurunuz. 

İlk yufkayı masaya yayınız ve az sıvı yağ döküp yufkanın her tarafına elinizle sürünüz ve bir miktar sodayı yağın üzerine serpip onuda elinizle sürünüz. 

İkinci yufkayı da ilk yufkanın üzerine koyup birinci yufkaya yaptığınız işlemin aynısını ikinci yufkaya da yapınız.

Keskin bir bıçakla sigara böreğindeki gibi sekiz parçaya bölünüz. Her bir parçanın geniş kısmına iç malzemeden koyup paçanga böreği sarar gibi gevşek sarınız. 

Diğer iki yufkaya da aynı işlemi yapıp sarınız. Son kalan iki yufkayı da aynı şekilde yağlayıp soda sürünüz ve sekiz eşit parçaya ayırdıktan sonra iç malzeme olarak peynir koyup paçanga gibi gevşek sarınız.

Börekleri yağlı kağıt serilmiş tepsilere dizip üzerlerine yumurta sarısı sürünüz. Börekleri ayırt edebilmek için bir kısmına çörek otu diğerlerinin üzerine de susam dökünüz.

Önceden ısıtılmış turbo fırında 180 derecede altı ve üzeri kızarana kadar pişiriniz. Benim fırınım 50-60 dakika da pişiriyor ama sizin fırınınız çok daha kısa sürede pişirebilir. Her fırının pişirme süresi farklılık gösterir. Pişirme süresini kendiniz ayarlayınız. Afiyet olsun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...