17 Mayıs 2013 Cuma

Gül Reçeli













Balkonumda ki kokulu ısparta gülüm yapraklarını dökmeye başlayınca, Ülkü hanım hemen müdahale etti ve reçel yapalım dedi. Tabi 5-6 tane gül az geleceği için kendi bahçesinden de beyaz ve kırmızı güller getirdi. Harika bir reçel oldu. Gül reçeli seviyorsanız muhakkak yapmanızı tavsiye ederim. Bahçenizdeki güller boşu boşuna kuruyup gitmesin, değerlendiriniz.


Malzemeler :

500 gr. gül yaprağı
2 kilogram civarı toz şeker
3 su bardağı normal su
1 çay kaşığı tepeleme tereyağı
1 tatlı kaşığı limon tuzu ve  1 çay kaşığı daha limon tuzu
çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası(isterseniz)
gülleriniz kokmuyorsa gülsuyu

Hazırlanışı :

Gülleri iyice yıkayıp süzünüz. Gülü bir elinizle tutup diğer elinizle sapından ayırınız(resim 3). Sapı ayırdığınız yerdeki kısmını makasla kesip atınız(resim 4). Gülün dış yapraklarında kurumuş yaprağı varsa atınız.

Gül tamamen dökülüyorsa yapraklarını suya koyup yıkayınız ve süzünüz. Resim 5 deki gibi makası süzgeçin içine sokup gül yapraklarını kırpınız.  Dökülmeyen gülleri ise 2 yada 3 e kesiniz. 

Gülleri bir kaba alıp üzerlerine 400-500 gr. civarı toz şeker atıp elinizle hafiften yoğurunuz ve kapaklı bir kaba koyup 2 gece buzdolabında bekletiniz.

Üçüncü gün gülleri buzdolabından çıkartıp derin bir tencereye alınız ve üzerlerine 1,5 kilogram toz şeker ve 3 su bardağı normal su koyup atıp altını açınız. Gülleriniz kokmuyorsa ve siz kokulu reçel seviyorsanız 3 su bardağı su yerine 2,5 su bardağı su ve yarım su bardağı gül suyu koyabilirsiniz. Kaynamaya başlayınca altını biraz kısıp 1 çay kaşığı tepeleme tereyağını tam orta kısmına atınız ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekleyiniz.

Güllerinizin rengi açıksa ve siz reçelinizin renginin kırmızı olmasını istiyorsanız çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası atabilirsiniz. Ya da kürdanı gıda boyasına batırıp kaynayan reçelin içine batırmanız yeterli olacaktır.

Reçeli sık sık karıştırarak biraz kısık ateşte pişiriniz. Yaklaşık 15 dakikada kaynamaya çıkması lazım ve 45 dakikada da kıvama geliyor. Ama siz yinede kontrol ederek pişiriniz. Tekrar 1 çay kaşığı limon tuzu atınız ve 5 dakika daha kaynatınız. 

Çay tabağını buzluğa koyup 1 dakika bekletip çıkartınız ve üzerine bir çay kaşığı reçelin suyundan koyunuz ve tekrar dolaba koyup bir dakika sonra çıkartıp akışkanlığına bakınız. Yavaş akıyorsa olmuştur.

Ya da kaynayan reçelden çay kaşığının ucuyla alıp üfleyip tırnağınızın üzerine koyunuz ve çok ağır akıyorsa reçelimiz olmuştur. (Çok fazla kaynatmayınız tadı bozulur ve fazla katılaşır.) Altını kapatıp ılınıncaya kadar bekletiniz.

Ilınan reçelleri kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatınız. Afiyet olsun.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...