13 Mayıs 2013 Pazartesi

İçli Köfte







Geçenlerde yemeğe Aynur'cuğuma davetliydik. Yemekten hemen önce Aynurcuğum ve kayınvalidesi Sümer teyze ile içli köftelerimizi yoğurup şekillendirdik. Çok lezzetli olmuşlardı umarım sizde beğenirsiniz. 

İç malzemesini bir gün önce yapıp buzdolabında bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız.


Malzemeler :

500 gr. ince bulgur(simit denilen kahve renkli olanı tercih ediniz)
3-4 su bardağı kaynar su
tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı irmik
2 adet haşlanmış patates
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
karabiber
kırmızı pul biber
yenibahar

İç Malzemesi :

250 gr. kıyma
2 adet iri kuru soğan
30 gr. tereyağı
biraz sıvıyağ
dolmalık fıstık
1 su bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı kimyon
biraz maydanoz
tuz
karabiber

Hazırlanışı :

Tereyağını ve sıvıyağı teflon tavaya koyup minik minik doğranmış kuru soğanları ilave edip güzelce kavurunuz. Kıymayı da kavurduktan sonra dolmalık fıstıkları da ilave edip birazda onları kavurunuz.(sıvıyağı biraz bol tutarsanız   yani köfteyi yerken içinden biraz sıvıyağ akması köfteyi daha lezzetli yapar.)

Kıymayı kavurduktan sonra altını kapatmaya yakın, ince ince kıyılmış maydanoz,tuz,kimyon,karabiber ekleyip altını kapatınız. Kenara alın soğusun. 

İnce bulguru yoğurma kabına alıp içine tuz, kimyon ve 3 su bardağı kaynar suyu ekleyip karıştırınız ve ağzını kapatıp bir saat civarı bekletiniz. Bulgur şişip yumuşayacak.

Soğuyan kıymaların içine iri çekilmiş ceviz içini karıştırıp buzdolabında bekletiniz. 

Bulgurlar şiştikten sonra içine irmik,un,biber salçası, domates salçası, karabiber, kırmızı pul biber ve rendelenmiş patatesleri ekleyip azar azar sıcağa yakın su ilave ederek yumuşayana kadar yoğurunuz. Köfte şeklini rahatça alıyorsa hamur kıvamını almıştır. 

Köfteyi şekillendirmek için elinizi devamlı ıslatmanız gerekiyor, bunun için bir kaseye biraz su koyunuz.Hamuru alacağınız elinizin içini ve diğer elinizin baş ve işaret parmaklarınızı hafiften ıslatınız. Hamurdan bir miktar avucunuzun içine alıp diğer elinizin baş parmağını hamurun içine işaret parmağınızı da hamurun dışına koyarak içini oyunuz ve kenarlarını iyice inceltiniz. İncelttiğiniz hamurun içine biraz iç malzeme koyup iki elinizin içiyle yukarıya doğru hamuru uzatıp uçlarını sıkınız.

İçli köfte şeklini almasını sağlayınız ve kızgın yağa atıp nar gibi kızartınız.(yağın kızgın olması çok önemli) İsterseniz haşlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Not : İçli Köfteleri hemen yemeyecekseniz tepsiye dizip buzluğa koyunuz ve tamamen donunca buzdolabı poşetine doldurunuz. Donduktan sonra birbirlerine yapışmıyorlar. Kızartmak istediğiniz zaman buzluktan çıkarttığınız gibi kızgın yağa atınız. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...