30 Mayıs 2013 Perşembe

Gül Tatlısı














İrmikli tatlı sevenlere tavsiye ediyorum. Muhakkak deneyiniz. Yapılışı oldukça kolay. Bayramlar da içinde ne olduğunu bilmediğiniz tatlılara para verip alacağınıza bu tatlıyı yapıp ikram edebilirsiniz.


Malzemeler :

1 su bardağı irmik
1 paket dr. oetker sade kek karışımı(450 gr.)
1 paket vanilya
1 yumurta
125 gr. yumuşak margarin
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ

Ortaların koymak için fındık, badem ya da ceviz

Şerbeti İçin :

3 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu 


Hazırlanışı :

Önce şerbeti hazırlayınız. Tencereye su ve şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırınız ve limon suyunu ilave edip altını  kısıp 10 dakika daha kaynatınız. Kenara alın soğusun.

Yoğurma kabına irmik,vanilya,yumurta,yumuşak margarin, yoğurt ve sıvı yağ koyup karıştırınız. Elenmiş unu yavaş yavaş ilave edip yoğurunuz. İçinde irmik olduğu için hamur biraz dağılan bir hamur yani kum gibi bir hamur olacak. Üzerinden merdaneyi yuvarladığınızda kenarlarda ayrılma olacaktır onları ellerinizle ortaya doğru itip tekrar merdaneyle üzerinden geçiniz.

Açtığınız hamur kalın olmayacak, yarım santim kalınlığında gibi olacak. Çay bardağının ağzıyla halkalar kesiniz. 4 adet halkayı resim 3 deki gibi domino taşı gibi diziniz ve en alttaki halkadan kendinize doğru sıkıca  sarınız.(tatlılarınız büyük olsun isterseniz 5 ya da 6 halkadan yapabilirsiniz.)

Keskin bir bıçakla resim 4 deki gibi ortadan kesiniz. Kestiğiniz kısımdan tutup elinizle hafiften sıkıştırınız ve diğer tarafını da yani gül olacak kısmının yapraklarını da elinizle hafif açınız. Ortalarına ben ceviz parçası koydum ama fındık ya da badem koyabilirsiniz.

Yağlanmış tepsiye diziniz. Fırını 180 derecede klasik fırında 15 dakika ısıtıp tepsiyi fırına veriniz. Üzerleri kızarana kadar pişiriniz.

Benim fırınımda 40 dakikada altı pişiyor ama üzeri daha güzel kızarsın diye 10 dakika da üst fan çalıştırıyorum. Siz, kendi fırınınıza göre ayarlayınız.

Fırından çıkarttığınız tatlınızı 3-4 dakika bekletip üzerine oda sıcaklığındaki şerbeti dökünüz. İkinci bir tepsiyi tatlılarınızın üzerine kapatınız. Soğuduktan sonra borcama alıp üzerlerine isterseniz fıstık tozu atabilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...