17 Nisan 2013 Çarşamba

Buğdaylı Yoğurt Çorbası(Ayranlı Çorba)


Arkadaşlar, ben buğday,fasulye ve nohut gibi kuru bakliyat aldığım zaman düdüklüye atar haşlarım ve soğudukları zaman buzdolabı poşetlerine koyar acil durumlarda kullanmak için buzluğa kaldırırım. Çorba, piyaz ve nohutlu pilav gibi yemeklerde ihtiyacım kadar olan kısmını hemen buzluktan çıkartır kullanırım. Size de tavsiye ederim. Fasulye ve nohut dondukları zaman birbirlerinden ayrılıyorlar ama buğday yapışıyor. Bu nedenden dolayı buğdayı daha küçük poşetler halinde kaldırınız.




Malzemeler :

400 gr. haşlanmış aşurelik buğday(tanesi az olsun isterseniz 250 gr. yeterli)
2 lt. sıcak su
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı haşlanmış fasulye(150-160 gram)(fasulye koymak istemezseniz buğdayın miktarını artırınız)
1,5 yemek kaşığı kuru nane
2,5 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı soğuk su

Hazırlanışı :

Buğdayı ben daha önce haşlayıp buzluğa attığım için ihtiyacım kadar olan kısmını çıkarttım ama siz bir gece öncesinden yıkayıp düdüklüye koyup içine 1 çay kaşığı tereyağı atınız ve 15 dakika kaynatıp altını kapatınız. Düdüklünün kapağını açmadan sabaha kadar bekletiniz. Sabah buğdaylar yumuşamış olacak.

Ya da buğdayı yıkayıp düdüklüye koyup taşmaması için içine bir çay kaşığı tereyağı koyup ağzını kapatınız ve yumuşayana kadar pişiriniz. Suyunu kesinlikle dökmeyiniz.

Çorbayı yapacağınız tencereye biraz sıvı yağ koyup minik minik doğranmış soğanları ekleyip kavurunuz. Kavrulan soğanların üzerine buğdayın suyuyla beraber toplam iki litre civarı sıcak su koyunuz. 

Haşlanmış fasulye ve haşlanmış buğdayı ilave ediniz.

Derin bir kaba 2,5 su bardağı yoğurt, yumurta,1 yemek kaşığı un ve 1 su bardağı su(kesinlikle sıcak olmayacak) koyup blendra çekiniz. 

Tencerenin altını kısıp soğanların yukarı çıkmasını sağlayınız. Tencereden soğanlarla beraber kaynayan sudan bir iki kepçe alıp blendra çekmeye devam ederken yoğurdun içine dökünüz. Karıştırarak tencerenin içine ilave ediniz.

Tencerenin altını açıp çorba kaynaya kadar devamlı karıştırınız ve kaynadıktan sonra altını biraz kısıp 10 dakika daha kaynatıp nanesini atıp altını kapatınız. Tuzunu hemen atmayınız çorbanız çökme yapar. Altını kapattıktan 20-30 dakika sonra atınız. 

Bu çorbayı sıcak, ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Her türlü içilebiliyor. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...