5 Mart 2013 Salı

Portakal Reçeli




Ülkü hanımın yine meşhur reçellerinden biri olan portakal reçeli. Mevsimi oluşu nedeniyle portakal reçeli yapmanın tam zamanı. 


Malzemeler :

1 kg. portakal
1 kg. toz şeker
1 çay kaşığı tepeleme limon tuzu
1 çay kaşığı tereyağı

Hazırlanışı :

Portakalları soyun ve beyaz kısımları kalmayacak şekilde temizleyiniz. Bütün şekilde tencerenin içine koyup üzerini geçecek kadar su koyun kaynasın. 

Kaynamaya başlayınca 5 dakika kaynatıp suyunu dökün. Tekrar üzerini geçecek kadar su koyun. Kaynamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatıp suyunu tekrar dökün. Tekrar üzerini geçecek kadar su koyup kenara alıp 1-1,5 saat bekletiniz.

1 kg. portakal kabuklarının yarısını ince şeritler halinde kesin. Şeritleri de ikiye yada üçe bölün ya da küp küp doğrayabilirsiniz.

Portakal kabuklarını tencereye koyup üzerini geçecek kadar su koyun, kaynamaya başlayınca 5 dakika kaynatıp suyunu dökün ve tekrar üzerini geçecek kadar su koyun. Su kaynamaya başlayınca 5 dakika kaynatıp tekrar suyunu döküp üçüncü defa üzerini geçecek kadar su koyun kaynamaya başlayınca bu defa 10 dakika kaynatıp altını kapatıp suyunu dökün. 

Portakal kabuklarını normal suya koyup 1-1,5 saat bekletin. Portakalları süzüp serçe parmak kalınlığında halka halka dilimleyin ve küçük küçük parçalara ayırın. Portakal kabuklarını süzdürüp aynı tencereye alın ve üzerilerine bir kg. şekeri gezdirip bir saat bekletin suyunu salacak.

Ocağa koyup orta ateşte kaynatın, kaynamaya çıkınca altını biraz kısıp ortasına tere yağını koyun. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin.

 Çay tabağının içine reçelin suyundan bir kaşık koyun ve buzdolabının buzluğuna koyup bir dakika bekletip dışarı çıkartın bir dakika da dışarıda bekletip akışkanlığını parmağınızla kontrol ediniz. Çok akışkan sa biraz daha pişirin hafif ağdalaşdıysa yani biraz daha koyulaşdıysa, reçel kıvam aldıysa olmuş demektir. Reçel soğuyunca kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatınız. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...