19 Mart 2013 Salı

Mayalı Yumuşak Poğaça(tatlımsı poğaça)





Arkadaşlar yumuşak ve tatlımsı bir poğaça oluyor. Özellikle çocuklar bu poğaçayı çok seviyor. İsterseniz bu poğaçaların içine labne peynir sürüp rendelenmiş kaşar peyniri ile servis yapabilirsiniz. Oldukça lezzetli.



Malzemeler :

1 su bardağı ılık süt
2 paket yaş maya
5 çorba kaşığı toz şeker(tatlımsı sevmiyorsanız 4 çorba kaşığı toz şeker koyun tadı daha hafif oluyor)
6,5 su bardağı elenmiş un
1 yumurta(sarısı üzerine beyazı içine)
1 şişe sade soda
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı mahlep(isteğe bağlı)


Üzeri İçin :

Mavi Haşhaş(yoksa susam yada çörek otu dökebilirsiniz)

2 çay kaşığı pekmez
2 çay kaşığı sıvı yağ


Hazırlanışı :

Yaş mayaları bir kasede ılık sütle ve 1 yemek kaşığı toz şekerle tamamen eritip mayalanıp kabarması için biraz bekletiniz.(ben kalorifer peteğinin üzerine koyuyorum yaklaşık 10 dakika içinde bayağı kabarıyor)

Yoğurma kabına geri kalan 4 yemek kaşığı toz şekeri, tuzu, sodayı,sıvı yağı,mahlep, yumurtanın akını ve erittiğiniz mayayı koyup karıştırınız. 

Unu yavaş yavaş yoğurma kabına ilave ediniz ve yoğurunuz. Hamur biraz cıvık oluyor yani ele yapışan bir hamur oluyor. 40 dakika mayalanması için dinlendiriniz. 

Elinizin içini hafifçe sıvı yağ ile yağlayıp dinlenen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartarak yuvarlayınız.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı diziniz. Oldukça şişiyorlar.

Kenara ayırdığınız yumurta sarısının içine iki çay kaşığı pekmez ve iki çay kaşığı sıvı yağ karıştırıp poğaçaların üzerine sürüp haşhaş serpiniz. Tepside tekrar 30 dakika bekletiniz. Çok sıcak havalarda maya çökmeye başlar,böyle bir durumla karşılaşırsanız fırını yüksek derecede 5 dakika ısıtıp tepsiyi hemen fırına veriniz.

Fırını 180 derecede 15 dakika ön ısıtma yapıp poğaçaları fırına veriniz. Benim fırınımda turbo da 20 dakika da pişiyorlar ama pişirme süresini kendi fırınınıza göre ayarlayınız. Altları ve üzerleri kızarana kadar pişiriniz. Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...