25 Mart 2013 Pazartesi

Sarığı Burma(Burma Tatlısı)(Sarı Burma)






Bayramların vazgeçilmez tatlısı olan bu burma tatlısını umarım beğenirsiniz. 


Malzemeler :

1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 yumurta
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
4 su bardağı elenmiş un
1/2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı çekilmiş ceviz

Açmak İçin :

1,5 su bardağı un 
1,5 su bardağı buğday nişastası

Üzeri İçin :

160gr. tereyağı

Şerbeti İçin :

3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Çeyrek limon

Hazırlanışı :

Yağ,süt,yumurta,sirke ve tuzu yoğurma kabına alıp karıştırınız ve unu yavaş yavaş ilave ederek güzelce yoğurunuz. Hamur ele yapışmayacak ama oldukça yumuşak bir hamur olacak.

Hamurun üzerine kapatıp en az bir saat bekletiniz. Hamuru ne kadar çok bekletirseniz o kadar kolay açılır. Benim işim çıktığı için hamurumu 3,5 saat civarı beklettim. Oldukça kolay açıldı. Sabahtan hamuru yoğurup dinlenmesi için kenara alıp işlerinizi bitirdikten sonra açabilirsiniz. Daha kolay açılır.

Hamur dinlenirken şerbeti yapmanız gerekir. Su ve şekeri tencereye koyup çeyrek limonu içine sıkıp limonu da tencerenin içine atıp şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra şerbeti bir daha kesinlikle karıştırmayın, altını kısıp 30 dakika kaynatınız. Limonu içinden alıp atın ve tencereye kenara alın soğusun.

İyice dinlenen hamuru dört eşit parçaya ayırınız ve açabildiğiniz kadar büyük yufkalar açınız. (1,5 bardak un ile 1,5 bardak buğday nişastasını karıştırıp hamurun üzerine bolca atarak açınız, yoksa istediğiniz büyüklükte açılmaz).Hamuru ne kadar ince açarsanız o kadar lezzetli olur. Kalın olursa şerbeti çekmeyebilir. 

Büyükçe açtığınız yufkayı sigara böreğin deki gibi sekize ayırınız ve üzerine yarım bardak çekilmiş ceviz içi dökünüz. Her kestiğiniz üçgenin ince tarafından başlayarak kalın tarafına doğru oklavaya sarınız ve iki taraf dan büzüp yağlanmış borcama diziniz.

Diğer üç hamura da aynı işlemi uygulayınız. 160 gr. civarı tere yağını yakmadan eritiniz. Tere yağını erittiğiniz zaman alt kısmında ayran olacaktır, bu ayran kısmını almamaya özen göstererek bütün burmaların üzerine tereyağını dökmeye çalışınız. 

Fırını 190 derecede 15 dakika ön ısıtma yapınız ve tepsiyi orta göze koyup klasik fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişiriniz. Benim fırınımda 50-55 dakika da pişiyor ama siz kendi fırınınıza göre ayarlayınız.

Fırından çıkarttığınız burmaların üzerine soğumuş olan şerbeti dökünüz. 10 dakika bekleyip üzerine fırın tepsisi kapatınız. Tepsiyi kapatmazsanız sert olur. Soğuduktan sonra servis yapınız. Afiyet olsun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...