12 Mart 2013 Salı

Terbiyeli Paça Çorbası











Eşim pazar günü banyoda düşüp de omuzunu çatlatınca bugün hemen ülkü hanımla şifa çorbası olarak da bilinen paça çorbası yaptık.Bu çorba kemik ve kasları kuvvetlendirir. Kırık ve çatlaklar için yapıştırıcı çorba da denir. Dinçlik verir, soğuk algınlığına birebirdir. İdrar söktürücü etkisi vardır. Hastanız varsa bu çorbayı hemen yapın derim ama biraz zahmetli bir çorbadır.


Malzemeler :

5 adet kuzu paçası(kuzu bulamazsanız koyun da olur)
tuz

Terbiyesi İçin :

3 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet yumurta
1 limon suyu

Servis Yaparken :

3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
2 çorba kaşığı su
tuz
biraz limon
pul biber


Hazırlanışı :

Ocağınıza aleminyum folya serip gaz çıkış yerlerini delip üzerinde peçeteyle kuruladığınız paçaları 10-15 dakika iyice tütsüleyiniz.  Paçaları tek tek de tütsüleyebilir ya da benim yaptığım gibi fırın teli koyup  hepsini birden tütsüleyebilirsiniz. Tüylerinin kalmaması lazım.

Tütsülenen paçayı çeşmeden içine su doldurduğunuz genişçe bir kabın içine atıp 15-20 dakika bekletiniz. Üzerleri yumuşayan paçaların siyah suyu çıkıp rengi açılana kadar çok iyi yıkayıp alt kısmındaki iki tane yan yana düğme gibi duran kısmı kesip atınız(resim 3 ). Paçaları düdüklüye koyunuz. Üzerlerine 3 lt. civarı su koyup düdüğü öttükten sonra orta ateşte bir saat haşlayınız. Suyunu sakın dökmeyiniz.

Paçaların suyunu süzgeçle temiz bir tencereye dökünüz. İçine kemik kaçmamasına dikkat ediniz. Paçaları genişçe bir kesme tahtasının üzerine alıp ılınınca kemikle etlerini ayırıp etleri küçük küçük didiniz yada bıçakla minik minik doğrayınız.

Etleri suyunun içine atıp kaynamaya başlayınca üzerine 1,5-2 lt. sıcak su ilave ediniz. Bir iki taşım kaynatın. Bu arada terbiyesini yapınız.

Derin bir kaseye yumurtayı kırınız, un ve limonu da ilave edip 1 çay bardağı çeşmeden su ilave ediniz ve mikserle çırpınız. Kepçeyle kaynayan çorbanın suyundan biraz alıp yavaşça terbiyenin içine ilave edep çırpmaya devam ediniz. 

Terbiyeyi yavaşça kaynayan çorbaya ilave edip kaynayana kadar karıştırınız. Kaynayınca tekrar bir iki taşım kaynatıp tuzunu ayarlayıp altını kapatınız.

Çorbayı servis yaparken üzerine işkembe deki gibi sos yapınız. Bir kaseye 3-4 diş ezilmiş sarımsak, 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi, çok az tuz ve 2 çorba kaşığı su koyup karıştırınız ve bu sos dan  kasedeki çorbaya bir kaç kaşık ilave edip üzerine biraz limon sıkıp pul biber atınız. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...