25 Şubat 2013 Pazartesi

Ekmek Hamurundan Alt Üst Böreği



Kayınvalidemin yine pratik böreklerinden biri olan hazır ekmek hamurundan alt üst böreği. Zamanınız az sa hemen yapabileceğiniz pratik ve lezzetli bir tarif. Ellerine sağlık anneciğim.


Malzemeler :

4 adet ekmek hamuru(fırından alınacak)
az margarin
1/2 su bardağı sıvı yağ(hamurları yağlamak için)

Üzeri İçin :

1/2 türk kahvesi sıvı yağ
1 yumurta sarısı

İç Malzemesi :

250gr. kıyma
3 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
tuz
karabiber
az sıvı yağ

Hazırlanışı :

Teflon tavaya biraz sıvı yağ koyup  minik minik doğranmış kuru soğanı ilave edip biraz kavurunuz. Kıymayı ilave edip onuda kavurunuz ve patatesleri soyup rendeleyiniz onları da ilave ediniz. Hepsi kavrulduktan sonra altını kapatıp tuz, karabiber  ilave ediniz.

Ekmek hamurlarını ikiye ayırın ve ayırdığınız ekmek hamurlarını da  6 bezeye ayırın. Toplamda dört ekmek hamurundan 12 beze çıkacak. Altı bezenin her birini merdaneyle kahvaltı tabağı büyüklüğünde açın ve 6. beze hariç diğer bezelerin üzerlerine fırçayla sıvı yağ sürüp üst üste koyunuz. 6. bezenin üzerine sıvı yağ sürmeyin.

Kahvaltı tabağı büyüklüğünde açıp üst üste koyduğunuz  altı bezeyi bir kerede tepsi büyüklüğünde açınız. Tepsiyi margarinle yağlayıp hamuru üzerine döşeyiniz. (Tepsiyi sıvı yağla yağlar sanız hamur toplar bu yüzden margarinle yağlayınız.) Üzerine İç malzemeyi yayınız.

Diğer altı bezeye de aynı işlemi yapınız ve iç malzeme döşediğiniz hamurun üzerine yayınız. Bir kasede 1/2 türk kahvesi sıvı yağ ile 1 yumurta sarısını çırpıp hamurun üzerine fırçayla sürünüz. 

Bu hamuru fırına vermeden biraz bekletirseniz çok güzel kabarır ve lezzetli olur.Fırını 180 dereceye getirip soğuk fırına veriniz. Yaklaşık turbo da 25-30 dakika da pişiyor fakat sizin fırınınızda pişirme süresi farklılık gösterebilir. Altı ve üzeri kızarınca çıkarınız.

Fırından çıkarır çıkarmaz elinizi ıslatıp üzerlerine az su serpiniz ve bir havlu kapatınız. 2-3 dakika sonra havluyu hemen alınız. Bu ıslatma işlemini böreğinin kurumaması için yapıyoruz. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...