14 Şubat 2013 Perşembe

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması ( Zeytinyağlı Kuru Biber-Patlıcan Dolması)





Bu dolmayı isterseniz kırmızı biber içine yada kurutulmuş biber-kurutulmuş patlıcan içine de yapabilirsiniz. Nevin ablam bunu kurutulmuş biber ve patlıcan içine yapmıştı bende kırmızı biber içine yaptım. Sevgili arkadaşım İzmirli Aynur Erdoğdu dan almıştım bu tarifi. Öpüyorum seni canım arkadaşım.


Malzemeler :

2 büyük soğan
1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı pirinç
biraz zeytin yağı
bol taze maydanoz
1 tatlı kaşığı dolma baharatı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın(tepeleme olmasın)
1 yemek kaşığı şeker
tuz
1 paket kuş üzümü
1/2 paket helva fıstığı
2 yemek kaşığı kuru nane

Hazırlanışı :

Soğanları küp küp doğrayın ve zeytinyağında biraz kavurun. Üzerine biber ve domates salçasını koyup biraz daha kavurun kokusu çıksın. Yıkanmış pirinçleri de ilave edip bir dakika civarı da onları kavurun ve pirinçlerin üzerini geçecek kadar sıcak su koyup tuz ve şekerini atın. Pirinçler hemen suyunu çekiyor tam çektirmeden hemen altını kapatın.

Kuş üzümlerini biraz suda bekletin mor suyu gitsin.Yıkanıp küçük küçük doğranmış maydonozu, dolma baharatını, karabiberi, tarçını,kuş üzümünü,helva fıstığını ve kuru naneyi pirinçlere ilave edip karıştırın. Tadını ayarlayın.

Kırmızı biberlere yapacaksanız hemen içlerini doldurup teflon tencereye koyun. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip,çok az daha tuz atıp pişirin. Pişip pişmediğini çatalla kontrol edin.

Kuru biber için tencerede su kaynatın kuru biberleri ipten çıkarıp içine atın ve tencerenin altını kapatın. Tencerenin kapağı kapalı olarak bekletin yumuşayınca içlerini doldurun.

Kuru patlıcanı ise kaynayan suyun içine atın biraz kaynasın tencerenin hemen altını kapatmayın fakat patlıcanlarınız acı ise o suyu dökün tencereye tekrar sıcak su koyup patlıcanları tekrar kaynayan suyun içine atıp bir iki taşım kaynatın. Patlıcanların acılığı gidecektir. Fakat çok kaynatıp patlıcanları eritmeyin.

Kuru biber ve kuru patlıcanı da kırbımızı biber gibi doldurup tencereye dizin üzerlerine çok az zeytinyağı gezdirip azıcık tuz atıp isterseniz azıcık da şeker atıp pişirin.
Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...