9 Şubat 2013 Cumartesi

El Açması Kıymalı Kol Böreği Tarifi







Arkadaşlar bu böreği misafirim gelmeden 1 saat önce fırına veriyorum sıcak sıcak nefis oluyor. Ağızda dağılıyor ama soğuyunca da güzel oluyor. 

Bir gün önceden de yapabilirsiniz. Akşama doğru açıp tepsiye yerleştiriniz ama üzerine yağ dökmeyiniz. Tepsinin ağzını streçle kaplayınız. Ertesi gün yağını döküp dilimleyin ve fırına veriniz.





Malzemeler :

5,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 yumurta
2 çorba kaşığı sirke
tuz

Hamuru Açmak İçin :

Buğday nişastası

Hamurun Üzerine Dökmek İçin:

200 gr. eritilip soğutulmuş margarin (ya da 100 gr. tereyağı ve 100 gr. margarin)


İç Malzemeler :

400 gr. kıyma
5 çorba kaşığı sıvı yağ
4 adet kuru soğan
tuz
karabiber
maydanoz

Hazırlanışı :

Yoğurma kabına yumurtayı kırıp,süt,yoğurt,sıvı yağ,tuz, karbonat ve sirkeyi ekleyiniz.

Unu yavaş yavaş ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur yapınız. 20 eşit parçaya ayırıp üzerlerine nemli bir bez örtüp en az 20 dakika bekletiniz.(Biraz daha fazla bekletirseniz hamur daha rahat açılır.)

Hamuru bekletirken iç malzemesini hazırlayınız. Teflon bir tavaya soğanları küp küp doğrayıp biraz kavurunuz ve kıymayı da ilave edip güzelce kavrulmasını sağlayınız. Altını kapattıktan sonra tuz,karabiber ve küçük doğranmış maydanoz ilave ediniz.Kenara alın soğusun.

Hamur bezelerine nişasta serperek tabak büyüklüğünde açınız ve on hamur olunca onunu birden buğday nişastası serperek açabildiğiniz kadar ince açınız. 

Açtığınız hamuru ortadan ikiye kesip, kestiğiniz düz kısıma kıymayı koyunuz ve rulo yapınız. Yağlanmış tepsiye yerleştiriniz. Diğer on bezeye de aynı işlemi yapın. Onları da rulo yapıp aynı tepsiye yerleştiriniz.

Margarin ve tereyağını eritip soğutun ve hamurların üzerine dökünüz. Yalnız tereyağı eritildiği zaman altında ayran denilen beyaz tortu olur onu hamurun üzerine dökmeyiniz eğer dökerseniz beyaz parçalar yanar ve böreğinizin üzerinde kahverengi lekeler oluşur. 

Bıçakla dilimleyin. Fırını 180 derecede 15 dakika ısıtıp klasik fırında 65 dakika pişiriniz.(pişirme dakikası fırına göre farklılık gösterebilir.) Afiyet olsun.

Tarifin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...