17 Şubat 2013 Pazar

İzmir lokması



Malzemeler:

3 su bardağı un
2 su bardağı normal su
1 yemek kaşığı kuru maya yada instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker(tepeleme olmasın)
silme bir çay kaşığından biraz daha az tuz
Kızartmak için sıvı yağ


Şerbeti İçin :

3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
çeyrek limon 

Üzeri İçin :

Hindistan cevizi

Hazırlanışı :

Şerbeti biraz bol yapmak isterseniz iki ölçüden yapınız.

Önce şerbeti yapınız. Tencereye şeker,su ve çeyrek limonu sıkıp limonu da içine atınız. Şeker eriyene kadar yüksek ateşte karıştırınız, şeker eridikten sonra bir daha karıştırmayınız. Kaynamaya başlayınca altını biraz kısıp yaklaşık 20 dakika kaynatınız. (şurup biraz koyu kıvamlı olacak ama bal kadar değil). Limonu içinden alıp atınız. Şerbeti kenara alın soğusun.

Yoğurma kabına su,maya,şeker ve tuzu atıp karıştırınız. Unu eleyerek dökünüz ve blandara çekiniz.(kek yapar gibi)
Kapağını kapatıp ortalama 1 saat mayalanması için bekletiniz. 

Tencereye biraz bol sıvı yağ koyunuz. Küçük bir kaseye biraz sıvı yağ koyunuz. Yağ kızınca sol elinizin içini yağlayıp hamuru avucunuzun içine alıp biraz sıkınız. Sıkarken baş ve işaret parmağınızın arasından küçük bir hamur çıkarınız ve küçük kasedeki yağa batırılmış tatlı kaşığıyla hamuru alıp kızgın yağa bırakınız. Her defasında hamuru almadan tatlı kaşığını kasedeki yağa batırınız ki hamur kaşığa yapışmasın.

Yağdaki hamurları çok sık karıştırınız. Aksi taktirde bir tarafı yanarken diğer tarafı pişmez. Kızarınca hemen kevgirle yağını süzerek şerbetin içine atınız. Şerbetin içindeki lokmaları iyice karıştırınız. 3-4 dakika şerbetin içinde bırakıp tadını kontrol ediniz. Şerbeti çekince süzerek servis tabağına alınız. 

Lokmaları sıcakken servis yapınız ve servis yaparken üzerlerine hindistan cevizi dökünüz. Afiyet olsun.








2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...